Italijanska kraljevska porodica od države traži da im se vrate dragulji vrijedni 300 miliona eura

Svijet

Italijanska kraljevska porodica od države traži da im se vrate dragulji vrijedni 300 miliona eura

Bivša italijanska kraljevska porodica, poznata kao Savojska kuća, planira tužiti italijansku vladu u pokušaju da povrati krunske dragulje koje je kralj Umberto II ostavio u Rimu prije nego što je otišao u izgnanstvo.

La Repubblica i druge italijanske novine objavile su u srijedu da Savojci tvrde da su dragulji dati centralnoj banci samo na čuvanje, a njihovo vlasništvo nikada nije prešlo na italijansku državu.

“Kraljevski dragulji nikada nisu zaplijenjeni i moraju biti vraćeni nasljednicima, doći ćemo do dna ovoga, odlučni smo”, rekao je advokat kraljevske porodice Sergio Orlandi.

Dragulji, koji se sastoje od 6.732 dijamanta i 2.000 bisera i za koje se navodi da su vrijedni do 300 miliona eura, pohranjeni su u trezoru Banke Italije od 5. juna 1946. godine.

Tri dana ranije, Italija je na referendumu glasala za ukidanje monarhije i postajanje republike, što je dovelo do odluke Umberta II da napusti zemlju. Nastanio se u Portugalu i umro od raka u Genevi 1983.

Orlandi, advokat, govorio je nakon posredničkog sastanka u utorak u Rimu s predstavnicima Banke Italije, ureda italijanskog premijera i Ministarstva ekonomije, koje nije uspjelo riješiti spor.

“Sastanak nije imao pozitivan ishod”, rekao je Orlandi, ukazujući da će tužba protiv centralne banke, kabineta premijera i Ministarstva ekonomije biti pokrenuta “za nekoliko dana”.

Savojski dragulji nikada nisu prikazani u javnosti otkako su predati Centralnoj banci.

“Ako ih dobijemo nazad, izložićemo ih”, rekao je princ Emanuele Filiberto, unuk posljednjeg kralja.

Savojci imaju kontroverznu reputaciju u Italiji, dijelom zbog povezanosti s fašizmom u međuratnom periodu. Umbertov otac, kralj Viktor Emanuel III, imenovao je Benita Musolinija za premijera 1922. godine i potpisao svoje antisemitske rasne zakone 1938. godine.

Prema italijanskom republičkom ustavu, donesenom 1948., bivšim kraljevima iz Savojske kuće, njihovim supružnicima i njihovim potomcima zabranjen je ulazak u zemlju i oduzeto im je pravo glasa i kandidiranja za javne funkcije. Ova odredba je ukinuta 2002. godine.

Ustav također kaže da će imovina na nacionalnoj teritoriji”bivših kraljeva Savojske kuće, njihovih supružnika i njihovih muških potomaka biti prebačena na državu, a svako kraljevsko pravo na njih ostvareno nakon 2. juna 1946. bit će ništavno.

klix.ba