Evo šta će se desiti ako vodom u kojoj ste kuhali zalijevate biljke

Zanimljivosti

Evo šta će se desiti ako vodom u kojoj ste kuhali zalijevate biljke

Osim što biljke pružaju osjećaj ugode i ukrašavaju vaš prostor, one pružaju mnoštvo zdravstvenih prednosti. Pretvarajući ugljični dioksid u kisik poboljšavaju kvalitetu zraka, a dokazano je i kako prisutnost biljaka pozitivno utječe na dojam i osjećaj koji se stvara kod ljudi u prostoru u kojem borave.

Kako bi i dalje imali ove blagodati od svojih biljaka, potrebno ih je tijekom zime i dohranjivati. Umjesto gnojiva, razmislite o ostaloj vodi u kojoj ste kuhali povrće, krumpire ili tjesteninu.

Prema Kari Nesvig, koja je izvorno pronašla ovaj savjet u East River Nurseryju, malo vode za kuhanje možda je ono što treba kućnim biljkama da zasjaje u punom sjaju.

Ohlađena, zaostala voda u kojoj ste kuhali povrće sadrži hranjive sastojke koje se ispuštaju iz hrane tijekom kuhanja, a ovisno o tome što jedete, mogli biste na kraju opskrbiti svoje biljke vrlo cijenjenim fosforom, dušikom i kalcijem.

Kada prokuhate hranu poput tjestenine, povrća, jaja ili krumpira, mnogi od mikronutrijenata kao što su fosfor, dušik i kalcij se otpuštaju u vodi.

Stoga, nakon što se voda ohladi, ne samo da ćete svojim biljkama pružiti fino piće, nego će biljke dobiti i malo prijeko potrebnog gnojiva iz hranjivih tvari u vodi, prenosi 24sata.

Prenamjena vode za kuhanje na ovaj način smanjuje trošak na gnojiva za biljke, a usput i maksimalno iskoristite sve što ste skuhali. Ovisno o tome koliko biljaka imate, moglo biste dosta uštedjeti.

Samo pazite da potpuno ohladite vodu prije nego što njome zalijete svoje biljke. Vjerojatno ste vidjeli što kipuća voda može učiniti špinatu, pa zamislite što bi učinila vašoj begoniji.

Mali podsjetnik: Tijekom zime biljke ne bi trebali stavljati na mjesta na kojima može doći do propuha, nikako uz hladne prozore ili uz radijatore. Najpopularnije sobne biljke potječu iz tropskih krajeva i najbolje uspijevaju na blagim temperaturama (između 18°C i 23°C) i na umjerenoj razini vlage (oko 50 posto).

novi.ba