RASKINUO ZBOG PODJELE KUĆNIH POSLOVA: JA RADIM 60 SATI SEDMIČNO, A ONA NEZAPOSLENA LJENČARI – ŠTA VI MISLITE?

Zanimljivosti

Kako vi dijelite kućne obaveze sa partnerom? Da li se vodite principom, onaj koji više radi na poslu, pošteđen je kućnih poslova ili obaveze dijelite?

Ovo pitanje postavio je na društvenoj mreži Reddit jedan muškarac iz Srbije koji se požalio na djevojku sa kojom je nekada živio i izazvao burne reakcije, ali i oštre kritike.

Njegova bivša djevojka nije bila zaposlena, ali od njega je tražila nešto neoprostivo zbog čega je i raskinuo ovu vezu. Po njoj je bilo fer da kućne poslove dijele na pola, bez obzira na to što ona nije bila zaposlena. Ovaj muškarac koji se na Redditu predstavlja kao Uki izložio je svoj slučaj, a mi ga prenosimo u cijelosti.

Zanima me vaše mišljenje o ovoj temi pošto mislim da je zapostavljena. Zbog ovoga sam recimo raskinuo svoju najdužu vezu. Kada smo krenuli da živimo zajedno bilo je konstatnog konflikta oko podjele kućnih obaveza. Pošto sam ja jedini koji je radio, plaćao sam kiriju, račune, potrepštine, izlaske i mislio sam da je fer da ona radi sve poslove po kući, dok je ona htjela da dijelimo 50-50. Prije nego što smo krenuli da živimo zajedno, naravno, da sam sve poslove po kući radio sam i, istini za volju, ne bi mi bilo teško da radim 50 % poslova, jer je stan mali i lak za održavanje, više je bilo pitanje principa, ako već ja doprinosim svoj dio, mogla je i ona svoj, kada bi našla posao, naravno, da bismo dijelili 50-50 kućne poslove.
U slučaju ako jedan partner radi 40 sati sedmično, a drugi je bez posla, onaj koji ostaje kući preuzima kućne obaveze. Ako jedan partner radi 60 sati, a drugi 40 sati, partner koji radi 40 sati bi trebalo da pokrije 2/3 kućnih poslova, naravno, ako oba partnera rade podjednako i poslovi se dijele.

Pojave koje me nerviraju su muškarci koji doprinose 50 posto finansijski, a očekuju da žena radi sve po kući, i žene koje rade, ali ne doprinose kućnom budžetu, a očekuju da poslovi budu podijeljeni 50-50 – napisao je i postavio pitanje članovima ove grupe na Redditu.

Od 294 komentara, koliko je bilo u momentu objavljivanja ovog teksta, “debela” većina je popljuvala mladića zbog, kako su rekli “primitivnog” stava, a ako mislite da je riječ o gnevnim ženama – varate se. Ogroman broj komentara poticao je od muškaraca koji su smatrali da se te stvari ne mjere.

Javljali su se “ćalci” koji su priznali da jeste “muka” i teško kad treba poslije posla i oko dejce i da se radi po kući, ali da je to normalno i kad se muškarac i žena vole, nađu neki kompromis. Ipak, komentari koji su se najviše isticali su oni da ljubav nije matematika i da se ne može račinati kroz procente.

Mnogo me zanima kako se ta matematička podjela kasnije primjenjuje kad stignu djeca?
Isto… 50 posto djeteta rodi ona, 50 posto rodim… Čekaj malo…? – našalili su se sa mladićem pokušavajući da mu objasne koliko njegov rezon nije primjenjiv na ljubavne odnose.
Istina, bilo je i nekih koji su navodili iskustva svojih prijatelja gdej su te neke žene ili muškarci, ljenčarili po cijeli dan i koji to nisu htjeli da trpe, ali takvih je bilo mnogo manje. Zapravo, svi su shvatli suštinu – ako već nisi sa partnerom kome vjeruješ i koji vodi računa i brine o tebi, onda ti nikakva matematika neće spasti vezu niti brak.

hayat.ba