DOKTORICA UPOZORILA NA OPASNU NAVIKU KOJU VEĆINA RADI: Evo šta to radi vašim plućima

Zdravlje

DOKTORICA UPOZORILA NA OPASNU NAVIKU KOJU VEĆINA RADI: Evo šta to radi vašim plućima

Dolaskom hladnijih dana većina ljudi počne odjeću sušiti u zatvorenom prostoru, a mnogi sušilicu zamene radijatorima kako bi se sve što prije osušilo i bilo spremno za peglanje i spremanje u ormare.

Branislava Čilić, dr. med., specijalista porodične medicine iz Zagreba, otkrila je za 24 sata da navika sušenja veša u zatvorenoj prostoriji nije dobra ni za prostor, ali ni za zdravlje ukućana.

Prvo, efikasnost radijatora se smanjuje i prostorija se ne može ugrejati dobro, a osim toga podiže se nivo vlage za čak 30 posto. Udisanje te vlage kao i hemikalija od deterdženta te omekšivača loše je za zdravlje pluća.

– Kako suvi vazduh nije dobar za plućnu funkciju, tako nije ni previše vlage u vazduhu koji udišemo. Optimalna relativna vlažnost vazduha koji udišemo treba da bude između 45 i 60 posto, sve izvan tih granica uključuje adaptacijske mehanizme koji imaju svoje granice. Prevelika vlažnost udahnutog vazduha dovodi do promena u našem organizmu u smislu smanjene koncentracije, pospanosti, promjena raspoloženja, ali i pogoduje razvoju uzročnika bolesti disajnog sastava koje se razmnožavaju u vlažnoj sredini, kao što su gljivice, vlage i slično.

Osim toga, vlaga koja izlazi iz mokre odjeće kondenzuje se na hladnim površinama poput zidova i stvara se idealna podloga za razvoj plesni koja je posebno loša za alergičare i astmatičare. Tegobe koje se mogu javiti zbog ove jedne navike su otežano disanje, zviždanje kod disanja, slabost…

– Naročito je važno za pacijente koji su imunokompromitujući, oni mogu imati ozbiljne komplikacije jer se ne mogu boriti protiv tih bolesti adekvatno. To su pacijenti na hemoterapiji, transplantirani pacijenti, pacijenti s autoimunom bolestima i drugi koji uzimaju kortikosteroide i druge imunosuprimirajuće lijekove, oni koji imaju druge plućne, ali i srčane bolesti – kaže ljekar.

Dakle, odjeću treba razgrnuti na sušilicu, ne na radijator, te staviti ili u posebnu prostoriju u kojoj ne boravite često i ne spavate ili na balkon. (novi.ba)