Britanska mornarica u Omanskom zaljevu zaplijenila drogu u vrijednosti više od 20 miliona dolara

Region

Britanska mornarica u Omanskom zaljevu zaplijenila drogu u vrijednosti više od 20 miliona dolara

Ovo je i najveća zaplijena u proteklih godinu dana, još od droge zaplijenjene u Arapskom moru, kada je britanska kraljevska mornarica pronašla 2,4 tone nedozvoljenih supstanci

Britanska kraljevska mornarica danas je zaplijenila u Omanskom zaljevu više od tonu droge čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 20,3 miliona dolara, saopćilo je tamošnje ministarstvo odbrane.

Ovo je i najveća zaplijena u proteklih godinu dana, još od droge zaplijenjene u Arapskom moru, kada je britanska kraljevska mornarica pronašla 2,4 tone nedozvoljenih supstanci. Operacija zaplijene droge izvršena je uz pomoć broda HMS Montrose koji nadgleda područje Omanskog zaljeva još od 2019. godine.

– U operaciji koja je trajala skoro 10 sati, pripadnici mornarice su zaplijenili 663 kilograma heroina, 87 kilograma metamfetamina te 291 kilogram hašiša i marihuane – saopćeno je iz britanskog ministarstva.

Povodom cijele akcije oglasio se i britanski ministar odbrane Ben Vols (Wallace) koji se zahvalio svim pripadnicima mornarice na uspješno obavljenom zadatku.

– Kao rezultat ove akcije, naše ulice su sigurnije. Također, ugušili smo ogroman izvor prihoda međunarodnim kriminalnim grupama – poručio je Vols.

avaz.ba