RUSI IH PIJU SVAKI DAN DA SE ZAŠTITE OD BOLESTI: 3 najbolja napitka za jačanje imuniteta

Zdravlje

RUSI IH PIJU SVAKI DAN DA SE ZAŠTITE OD BOLESTI: 3 najbolja napitka za jačanje imuniteta

Domaći, narodni čajevi blagotvorno djeluju na funkcionisanje cijelog organizma. Zovemo ih napicima iz narodne apoteke, izuzetno su zdravi i mogu da se piju bez dozvole ljekara, osim u ekstremnim slučajevima kada se ne preporučuje da se kombinuju sa određenim lijekovima.

Iako je svaki čaj posebno “dobar” za baš određenu tegobu, svi oni imaju nešto zajedničko – pomažu da ojačate odbrambeni sistem organizma.

A ovo dejstvo je najizraženije kod baš tri vrste čaja. Rusi, koji redovno posežu za narosnim lijekovima, čak i kada ne postoji neki zdravstveni problem, svakosnevno piju baš ove čajeve da bi osnažili organiza.

Čaj od morske buče:

Morska buča su bobice bogate vitaminima i hranljivim materijama, jača imuni sistem, a pomaže u “liječenju” prehlade, zatvora i bolesti kardiovaskularne distonije. Izdrobite 100 g morske buče. Dodajte 2 kašike cimeta, meda i anisa. Sadržaj prelijte ključalom vodom. Ostavite da se odstoji 5-7 minuta i popijte.

Čaj od lipe:

Lipa ima antiinflamatorno, diuretsko i analgetsko dejstvo, a čaj od ove biljke pomaže u liječenju prehlade. U 2 dl ključale vode stavite 1 kašiku suvih listova lipe. Čvrsto zatvorite i ostavite da odstoji oko 25 minuta, pa popijte.

Čaj od kurkume:

Indijski začin kurkuma ima brojna ljekovita svojstva, antioksidativno, protivupalno, antivirusno, antibakterijsko iantimikotičko. Skuhajte 1 l vode, pa joj dodajte 1 kašiku kurkume. Ostavite da ključa 10 minuta. Procijedite napitak i pijte po 1 čašu 2-3 puta dnevno. haber.ba