Osuđena Amerikanka koja je uhapšena u Beogradu

Zanimljivosti

Osuđena Amerikanka koja je uhapšena u Beogradu

Američki okružni sudija James Moody osudio je Mary Kathryn Marr (42) iz Miamija na 14 godina zatvora zbog pranja novca. Ona je optužena za pranje više od 14 miliona američkih dolara. Atraktivna Amerikanka uhapšena je u Beogradu 2018. godine.

Sud je takođe donio novčanu kaznu u iznosu od 1,5 miliona dolara, a pored toga je Mar naloženo da isplati žrtvama iznos od 14.511.754,05 dolara.

Amerikanka se tereti da je bila vođa velikog lanca za prevare i pranje novca. Radili su na području SAD, ali i šire. Marr je, kako se navodi u presudi, sklapala ugovore s raznim međunarodnim međunarodnim partnerima za pranje novca koji su ona i njeni saradnici stekli od stranih žrtva prodajom “bezvrijednih ulaganja”. Koristili su prevaru masovnog marketinga gdje su klijenti vjerovali da ulažu značajnu količinu novca u berze ili firme. Sve investicije su bile lažne i žrtve nisu dobile ništa. Većina žrtava nalazila se u Australiji, Novom Zelandu, Ujedinjenom Kraljevstvu i zemljama Azije, piše Tampa Dispatch, prenosi N1.

Marr i njen saučesnik, Michel Marc Chateau, koji je optužen u istom slučaju, upravljali su mrežom bankovnih računa u Sjedinjenim Državama koji su otvoreni na imena lažnih kompanija u koje su agenti “kotlarnice” nalagali žrtvama da pošalju svoj novac. U nekim slučajevima, Marr je, koristeći lažne identitete, sama razgovarala sa žrtvama kako bi uvjerila žrtve da pošalju dodatna sredstva na osnovu lažnih predstavljanja i taktike visokog pritiska. Sredstva žrtava su zatim oprana preko više bankovnih računa i poslana u inostranstvo. Marr i Chateau su regrutirali različite pojedince da otvore i vode bankovne račune na Floridi i drugim državama.

Transakcije do 20 miliona dolara

Marr je primala određeni postotak bankovnog transfera svake žrtve koji je poslan na bankovne račune u Sjedinjenim Državama. Nakon što se sredstva žrtava operu preko Marrove mreže bankovnih računa u Sjedinjenim Državama, Marr je organizovala da se većina sredstava vrati nazad u “kotlarnice” i njihovim zaposlenicima u inostranstvu.

Ukupno, Marr i njeni saučesnici nezakonito su pribavili približno 14,5 miliona dolara od žrtava kroz različite šeme prevare između 2015. i 2018. godine. Uključujući sredstva koja su potekla sa drugih računa, pretpostavlja se da su izvršene transkacije veće od 20 miliona dolara.

Marr je uhapšena u Beogradu 1. novembra 2018. godine po Interpolovoj potjernici. Izručena je u aprilu 2019. godine.

radiosarajevo.ba