Unesite ove biljke u spavaću sobu i napokon se naspavajte kao čovjek!

Zanimljivosti

Unesite ove biljke u spavaću sobu i napokon se naspavajte kao čovjek!

Ako ste isprobali svaki trik koji postoji kako biste se dobro naspavali, a i dalje se svake večeri neprestano prevrćete, možda je za to kriva vaša spavaća soba. Napokon, ako vaša okolina nije pogodna za spavanje, neće vam biti prijatno koliko god se trudili. Jedna stvar za koju možda niste znali da nedostaje vašoj spavaćoj sobi jesu biljke.

Čudno, ali istinito: postoji nekoliko biljaka za spavaće sobe koje vam zapravo mogu pomoći da brže zaspite. Sobne biljke ne samo da poboljšavaju celokupni izgled prostora, već su studije pokazale da mogu i podstaći raspoloženje, povećati kreativnost, smanjiti nivo stresa, povećati produktivnost, doneti mir, održavati nivo vlage u zatvorenom, proizvoditi kiseonik i, naravno, filtrirati vazduh, piše jutarnji.hr.

Ali određene biljke bolje se uklapaju u spavaćoj sobi od drugih – njihovi opuštajući mirisi, svojstva pročišćavanja vazduha i lako održavanje čine ih pobjednicima jer vam pomažu da brzo postignete kvalitetno vrijeme odmora. U nastavku saznajte o kojim biljkama se radi.

Svekrvin jezik

Svekrvin jezik je jedna od najpoželjnijih biljaka inače, prvenstveno zbog toga što se lako održava, ali još je jedna velika prednost njeno mjesto na NASA popisu najboljih prečišćivača vazduha. Pokazalo se da svekrvin jezik filtrira benzen, formaldehid, trikloroetilen, ksilen i toluen. To je takođe jedna od retkih sobnih biljaka koja noću pretvara ugljen-dioksid u kiseonik; nešto što većina sobnih biljaka radi samo tokom dana. Ovo povećanje kvaliteta vazduha dovešće do boljeg spavanja – posebno ako ste skloni alergijama.

Klerodendron

Još jedna biljka za pročišćavanje vazduha koju treba razmotriti jeste klerodendron (Clerodendrum trichotomum). On emituje visok nivo kiseonika i uklanja hemikalije poput formaldehida i benzena. Uz to, gaji seizuzetno jednostavno jer voli zatvorene prostore sa slabom sunčevom svjetlošću ili fluorescentnom rasvetom.

Lavanda

Ako ste ikad nanjušili malo esencijalnog ulja lavande i automatski osjetili kako vaše brige nestaju, shvatićete zašto se ova mirisna biljka našla na spisku. Ako imate dovoljno svetla, lavandu možete lako uzgajati u zatvorenom. Njeno lišće i cvjetovi puni su mirisnih ulja koja dokazano pomažu ljudima da se opuste, poboljšava raspoloženje i podstiče miran san. Međutim, ako ne možete da gajite lavandu, još uvek možete koristiti pogodnosti ove biljke ako suvo lišće koristite ispod jastuka za malo aromaterapije.

Zlatni puzavac ili đavolji bršljen

Još jedan izvrstan prečišćivač vazduha, zlatni puzavac dobija pečat odobrenja jer je tako jednostavan za njegu. Ne zahteva previše svjetla, a i prelijep je. Srećno se spušta iz viseće žardinjere ili ga možete uvježbati da se penje uz rešetku. Jednostavno, biljka iz snova.

Filodendron

Ova biljka koja zahtjeva jednostavnu njegu sa svojim živopisnim zelenim lišćem posebno je efikasna u apsorpciji formaldehida iz vazduha u zatvorenom. Suhi unutrašnji vazduh može uzrokovati razne bolesti, uključujući probleme s disajnim sistemom, grlobolju, prehladu, pa čak i nepravilnosti na koži. Sobne biljke pomažu u održavanju, a u nekim slučajevima i povećanju vlage, emitovanjem vodene pare tokom transpiracije. Filodendron odaje vibracije džungle i izvrstan je za domove s posebno visokim plafonima. haber.ba