OVAJ SPECIJALITET STROGO IZBJEGAVAJTE U SVAKOJ PRILICI: KAŽU DA JE PREPUN OTROVA!

Hrana i pice

OVAJ SPECIJALITET STROGO IZBJEGAVAJTE U SVAKOJ PRILICI: KAŽU DA JE PREPUN OTROVA!

Iako je divlji losos prepun hranljivih materija kao što su omega-3 masne kiseline, proteini, vitamin D, B12, selen, B6, magnezijum i još mnogo čega, stručnjaci ističu da praktično nema ugljenih hidrata.

Populacija lososa, posebno u regionima poput Japana, Kalifornije, Oregona, Vašingtona i jugoistočne Rusije, stalno se smanjivala tokom godina jer putevi, infrastruktura i ispunjena močvarna područja uništavaju ili im oduzimaju stanište. U područjima poput sjeveroistočne Rusije, Britanske Kolumbije i Aljaske, lososa ima u izobilju.

Međutim, njihovo stanovništvo i dalje pati od prevelike žetve. Da bi zadovoljile tržišnu potražnju za lososom, preduzeća su počela da ga uzgajaju.

Međutim, stručnjaci su nedavno počeli da govore da uzgojeni losos i nije toliko nutritivno vrijedan kao njegov divlji “rođak”.

Tokom snimanja dokumentarnog filma “Fillet-Oh-Fish” autora Nikolasa Danijelsa, otkriveno je da farme lososa u norveškim fjordovima sadrže oko 50 stopa otpada, koji uključuje bakterije, pesticide i lekove.

Zbog intenzivnog uzgoja i globalnog zagađenja, meso ribe koju jedemo pretvorilo se u “smrtonosni hemijski koktel” – ističe produkcijski tim dokumentarca, a dr Jozef Merkola se složio s tim mišljenjem.

Današnje ribarstvo suočeno je sa nizom ozbiljnih problema, od prelovljavanja do hemijskog zagađenja i genetskih mutacija zbog toksične izloženosti – tvrdi doktor Merkola.
Mo Salman, stručnjak sa Državnog univerziteta u Koloradu za veterinarske nauke i epidemiologiju, slaže se s tim i izjavljuje da bi opsežne prakse uzgoja u vodi trebale uzeti u obzir ekološke i druge biološke faktore kako bi se izbjegli negativni uticaji. Možda je loša praksa nekih vodenih farmi ta koja čini losos iz uzgoja otrovnim, prenosi “Nspirement”.

hayat.ba