Porodica ministra koji je protjerao Đokovića iz Australije porijeklom s Balkana

Region

Porodica ministra koji je protjerao Đokovića iz Australije porijeklom s Balkana

Alex Hawke može otvoriti šampanjac – uspio je isposlovati odluku da se nevakcinisani Novak Đoković protjera iz Australije.

Srbijanski teniser, jedan od rijetkih vrhunskih sportista koji nije vakcinisan, u ovom trenutku se nalazi u avionu za Dubai.

Australski ministar imigracije Alex Hawke iskoristio je svoje diskrecijsko pravo i poništio vizu Novaka Đokovića.

Srbijanac je po toj odluci protjeran iz Australije, nakon što su trojica sudija Federalnog suda donijele jednoglasnu odluku.

Đoković je ujedno odlukom suda dužan podmiriti troškove suđenja koji će, navode srbijanski mediji, iznositi oko 500.000 dolara. Dobio je i tri godine biti zabranjen ulazak u Australiju.

Ko je Alex Hawke?
Na Wikipediji piše, zanimljivo, da je porijeklom sa Balkana. Da dobro ste pročitali – sa Balkana.

Alexander George Hawke, kako glasi puno ime australskog ministra, postao je zastupnik u lokalnom parlamentu 24. novembra 2007. (Liberalna stranka). Iste godine postao je zastupnik tada počinje njegov politički uspon.

“U maju 2019. imenovan je ministrom međunarodnog razvoja i pomoćnikom ministra obrane. U decembru 2020., postao je ministar useljeništva, državljanstva, migrantskih usluga i multikulturalnih poslova”, piše na Wikipediji.

Potječe s Balkana
Prema njegovoj biografiji, djed i baka ministra Hawka emigrirali su iz Grčke u Australiju 1953. godine. Hawkova majka umrla je kada je imao samo 10 godina, a otac je, prema biografiji, preuzeo punu brigu o njemu.

Pohađao je srednju školu Hills, a zatim srednju školu Cumberland.

Hawke je svojevremeno optužio prvu muslimansku zastupnicu u australskom parlamentu, Egipćanku Ann Ali, zbog čega je bio na meti, a tamošnja javnost kritizirala ga je optužujući da iznosi rasističke stavove.

radiosarajevo.ba