EVO ZBOG ČEGA VAM SE STALNO SPAVA! NA JEDNU STVAR JE POTREBNO OBRATITI PAŽNJU

Zanimljivosti

EVO ZBOG ČEGA VAM SE STALNO SPAVA! NA JEDNU STVAR JE POTREBNO OBRATITI PAŽNJU

Iscrpljenost je posljedica mnogih bolesti i stanja, a hronični umor je poremećaj koji dosta utiče na kvalitet života, kao i na zdravlje.

Iako se u nekom periodu možemo osjećati umorno, treba razlikovati iscrpljenost od hroničnog umora.

Ako se budite umorni i ne možete da obavljate svoje dnevne obaveze zbog iscrpljenosti koja nije rezultat trenutnih napora, imate problem s koncetracijom i pamćenjem, često vas bole grlo i zglobovi, a sve to traje više od 6 meseci – moguće je da imate poremećaj hroničnog umora.

Stručnjaci Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije vjeruju da su psihološki, fizički uzroci u korijenu problema, kao i životne navike.

PSIHOLOŠKI RAZLOZI

Psihološki uzroci umora su mnogo češći od fizičkih, jer dovode do lošeg sna ili nesanice, a samim tim i dnevnog umora. Ovo su samo neki od ‘okidača’ za ovo stanje: – Stres (npr. selidba, vjenčanje) – Emocionalni šok (gubitak voljene osobe, razvod..) – Depresija – Anksioznost

FIZIČKI UZROCI

Određeni zdravstveni uslovi mogu učiniti da se osjećate iscrpljeno, a umor je simptom mnogih stvari, uključujući:

Nedostatak gvožđa anemija – Hiperaktivna štitna žlezda – Apneja u snu – Trudnoća – Prekomjerna težina ili gojaznost – Nedovoljna težina – Trovanje ugljen-monoksidom – Neželjeni efekti lijekova i nekih biljnih lijekova
NAČIN ŽIVOTA

Iako nam se najmanje dopada da mi budemo uzrok svog lošeg stanja i to se dešava. Zbog toga posebno treba obratiti pažnju da utičete na ove navike, ukoliko ste u mogućnosti:

-Konzumiranje previše alkohola – Previše ili premalo vježbanja – Kofein – Noćne smene – Spavanje preko dana.

hayat.ba