NAJHRSKAVIJI krompir ikada: Tajna se krije u JEDNOM detalju, a ukus obara s nogu

Uncategorized

TikTok je prepun recepata, trikova za pripremu obroka i još mnogo toga, a ako ste upoznati s ovom korisnom društvenom mrežom, znate da jela koja uključuju krompir posebno prevladavaju.

Tako je nedavno na TikToku postao viralan recept za krompir koji se priprema čak 15 sati. Međutim, osim dužeg vremena, ovaj recept je krajnje jednostavan za pripremu i ne zahteva mnogo posla, a ideja je britanske kuharica Popi Otol, koja ga je podijelila krajem prošle godine, piše “Real Simple”

Priprema
Ključ 15-satnog krompira su tanke, kompaktne kriške krompira i dovoljno vremena za odmor u zamrzivaču. Korišćenje različitih ulja, soli i začina tokom pripreme ovog jela izvrstan je i jednostavan način da ga prilagodite prema vašim željama. Prvi korak u pripremi je tanko sjeckanje otprilike šest krompira. Nakon što je krompir nasjeckan, stavite kriške u činiju i prelijte ih s nekoliko kašičica pačje masti (može i neka druga) i prstohvatom soli.

Zatim kalup za hljeb obložite papirom za pečenje i pažljivo naslažite kriške krompira jednu na drugu, dok ne popunite kalup i one ne budu stisnute. Na vrh stavite drugi komad papira za pečenje i pecite krompire u rerni na 120°C stepeni tri sata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Poppy O’Toole (@poppy_cooks)

Nakon što se krompir malo ohladi, stavite knjige ili druge teške predmete na krompire i odložite ga u zamrzivač na 12 sati. Cilj je da ti teški predmeti stisnu krompire da oni budu lijepi i čvrsti.

Zatim ih izvadite zamzivača, izvadite ih iz kalupa i isjecite ih vodoravno na komade širine otprilike 2,5 cm. Ako želite, možete da ih isječete i na kockice. Pržite ovako nasjeckane krompire na ulju na otprilike 190°C stepeni dok svaki komadić ne porumeni, a zatim ih posolite.

Rezultat je hrskavi zalogaj od krompira koji je sličan pomfritu, ali bolji. Svaki komad ima brojne slojeve, što znači da je spolja deblji i hrskaviji od standardnog pomfrita, ali ipak ima mekanu unutrašnjost.
Otkako je kuharica prvi put podijelila recept za ovaj krompir, objavila je nekoliko različitih verzija ovog recepta, uključujući vegetarijansku varijantu napravljenu s povrćem i podlogom od povrća umjesto pačje masti. Postoji i verzija s goveđom mašću, kao i ona od dimljene soli i paste od pečenog bijelog luka.

(Žena.rs)