ZATO VAM SE VEŠ MAŠINA NON STOP KVARI: Ovo DUGME nikad NE PRITISKAJTE!

Zanimljivosti

ZATO VAM SE VEŠ MAŠINA NON STOP KVARI: Ovo DUGME nikad NE PRITISKAJTE!

Sasvim sigurno ste se nekada našli u situaciji da morate hitno zaustaviti pranje i prekinuti rad mašine za veš. Obično je to kada shvatimo da smo u džepu ostavili novac, telefon ili ako treba da uklonimo iz bubnja neki predmet kome tamo nije mjesto.

Svi reagujemo nagonski, odmah gasimo mašinu i otvaramo vrata (pod uslovom da u bubnju nema vode). A da li je to pametno, da li tako kvarimo mašinu?

Kako da prekinemo program za pranje na bezbjedan način i ne pokvarimo mašinu?

Najlakši način da zaustavite uređaj je da pritisnete dugme za “start” odnosno “pauzu”. Program će biti privremeno zaustavljen, a ako držite dugme nekoliko sekundi, isključiće se.

“Mašina se može zaustaviti ako to dozvoljava njen dizajn. Ako ga zaustavite pritiskom na dugme ‘start/stop’, tada neće biti problema. Ali potpuno isključivanje mašine iz struje nije dobro, može uticati na to kako će ona raditi ne samo kada nastavite pranje, već i ubuduće”, objasnio je ruski stručnjak za testiranje i sertifikaciju kućnih aparata Oleg Dranitski i dodao da se tako mašina kvari.

A šta raditi ako je bubanj pun vode?

“U ovom slučaju, prvo morate isprazniti vodu. To se može uraditi pomoću filtera koji se nalazi iza zglobnih vrata na donjem prednjem dijelu mašine za pranje veša. Da biste spriječili izlivanje vode na pod, ispod mašine postavite posudu. Voda se takođe može isprazniti pomoću programa ‘spin’ ili ‘drain’”, ukazao je. (novi.ba)