Sjećate li se glumica iz serije “Žene s broja 13”? Evo šta rade danas

Showbizz

Sjećate li se glumica iz serije “Žene s broja 13”? Evo šta rade danas

Humoristična serija “Žene s broja 13” počela se emitovati prije više od deset godina i u rekordnom roku postala je jedna od najgledanijih u Bosni i Hercegovini. Glavne glumice su nakon završetka snimanja postigle značajne uspjehe u karijerama.

Serija je pratila događaje iz života četiri prijateljice: Mimi (Ejla Bavčić), Mie (Snežana Vidović), Buce (Vedrana Božinović) i Zaze (Mirela Lambić). Budući da je svaka od njih bila svijet za sebe, u njihovoj komunikaciji često je dolazilo do neočekivanih obrata punih nesporazuma i humora. U to vrijeme su “Žene s broja 13” nazivali bosanskohercegovačkom verzijom “Seks i grad”.

Seriju je režirao Sulejman Kupusović, a scenario je pisala Vedrana Božinović. Osim spomenutih glumica, uloge su ostvarili i Enis Bešlagić, Nada Đurevska, Alena Džebo, Zijah Gracić, Muhamed Hadžović, Saša Handžić i drugi.

Glavne glumice su se zatim posvetile drugim projektima, a sve su iznimno uspješne na našoj kulturnoj sceni. Vedrana Božinović je ostvarila brojne uloge u predstavama Narodnog pozorišta Sarajevo, a neke od njih su: “Kavkaski krug kredom”, “Snijeg”, “Elizabeta Bam”, “To nikad nigdje nije bilo”… Glumila je u filmovima “Snijeg”, “Naš svakodnevni život”, “Smrt u Sarajevu”, “Koncentriši se, baba”…

Krajem prošle godine imenovana je za direktoricu Drame Narodnog pozorišta Sarajevo. Postala je prva žena koja je izabrana na ovu poziciju u prva žena u 100 godina postojanja ovog umjetničkog segmenta NPS.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH je 2015. godine predložila Božinović za Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva. Ipak, ova glumica je tada istakla kako je suviše “mala” za tako značajnu nagradu. Inače, ona već godinama doprinosi radu biblioteke tako što čita knjige osobama oštećenog vida

Ejla Bavčić je u stalnom angažmanu Drame Narodnog pozorišta Sarajevo. Dio njene biografije su predstave “Macbeth”, “Scene iz bračnog života”, “Igra plakanja” i druge. Učestvovala je u snimanju filmova “Otkačeni”, “Fearing in Sarajevo”, “Sin”, “Sympathy for the Devil” i “Švedsko srce moje majke”. Iako je pozorište njena velika ljubav, jednom prilikom priznala je da bi voljela snimiti više filmova.

Mirela Lambić je od 2007. godine članica glumačkog ansambla Sarajevskog ratnog teatra. Trenutno glumi u predstavama “Bio je lijep i sunčan dan”, “Jedvanosimsobomakalomistobo” i “Bullying Collection”. Radila je na filmovima “Djeca”, “Reket”, “Tako da ne ostane živa”, “Pun mjesec”…

Uporedo sa svojim umjetničkim aktivnostima u teatrima, uključujući i ostvarenja unutar filmske umjetnosti, također je uspješno sarađivala i sa domaćim televizijskim kućama u različitim emisijama za djecu i mlade. Svoje vještine je prenijela i na oblast sinhronizacije animiranih filmova i snimanja radiodrama, navedeno je na stranici SARTR-a.

Snežana Vidović je zaposlena u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Kao glumica, koreografkinja ili saradnica za scenski pokret, uzela je učešće u brojnim projektima spomenutog pozorišta. Tokom 2020. i 2021. godine glumila je u predstavama “Ukulele Jam”, “Psić boje neba”, “Sedam strahova” i “Siročad”.

Radila je koreografske pripreme za sljedeće predstave “Udovice S. Mrožeka”, “Zakuhaj, pa umri!”, “Pinokio”, “Veseli voz”, “Ljepotica i zvijer” itd. Radila je i kao voditeljica TV Bingo Showa.

“Kad radite ono što volite, sve je lakše. Jako teško je odvojiti čime glumac treba ili ne treba da se bavi. Najbolje bi bilo kada bismo svi mogli živjeti od našeg posla, ali to nije moguće. U suštini, svaki posao koji čovjek prihvati treba raditi najbolje i najpoštenije što može”, kazala je Vidović ranije u razgovoru za Klix.ba.klix.ba