MUĆKANJE ULJA U USTIMA: TEHNIKA STARA 3000 GODINA! EVO ŠTA SVE MOŽE DA IZLIJEČI

Zdravlje

MUĆKANJE ULJA U USTIMA: TEHNIKA STARA 3000 GODINA! EVO ŠTA SVE MOŽE DA IZLIJEČI

Praksa mućkanja ulja u ustima stara je preko 3.000 godina. U danima prije nego što je postojala moderna medicina, indijske starešine su izmislile ajurvedu, sistem za održavanje zdravlja uma i tijela

Osnovni princip ajurvede je da tijelo bude u ravnoteži, a oni smatraju da ljudsko tijelo ima nevjerovatnu sposobnost samoiscjeljenja. Da bi održali zdravlje, ljekari preporučuju zdravu ishranu, adekvatan san, izbjegavanje stresa, održavanje snažne probave i vođenje načina života koji je u skladu sa prirodnom konstitucijom osobe. Jedna od ajurvedskih praksi je praksa mućkanja ulja u ustima, koja se također naziva uljna vodica za ispiranje usta. Ovo ulje za ispiranje se koristi kao tradicionalni indijski narodni lijek za sprječavanje karijesa, lošeg zadaha, krvarenja desni i jačanje zuba i desni.

Prednosti za oralno zdravlje

Ispiranje usta uljem je efikasan mehanički metod čišćenja zuba i najmanjih šupljina u kutnjacima koji se ne mogu očistiti običnom četkicom za zube. Vaš stomatolog je možda preporučio korištenje specijalnih aparata kako bi se spriječilo propadanje u ovim malim oblastima. U prošlosti su susamovo i suncokretovo ulje bila popularna ulja za ispiranje grla. Međutim, oni su bogati omega-6 masnim kiselinama, kojih vjerovatno unosite dovoljno svaki dan. Ipak, najbolje je koristiti kokosovo ulje iz nekoliko razloga.

Bakterije su glavni uzročnici lošeg zadaha i karijesa u zubima. Takve bakterije imaju membrane rastvorljive u mastima, koje se uništavaju usljed mehaničkog naprezanja tokom mućkanja ulja. Istraživanja pokazuju da ispiranje usta uljem poboljšava proces saponifikacije, odnosno proces razbijanja bakterijskih membrana. Dok susamovo i suncokretovo ulje doprinose funkcionalnom razgradnji bakterija, kokosovo ulje ima još jednu prednost. Kokosovo ulje je masna kiselina srednjeg lanca koja inhibira Streptococcus mutans, bakterije koje su glavni uzročnici stvaranja karijesa.

Kokosovo ulje također štiti od gljivičnih infekcija prisutnih u ustima, koje se obično nazivaju drozd. Drozd često pogađa ljude sa oslabljenim imunološkim sistemom, kao i novorođenčad i dojilje.

Voda za ispiranje usta sa uljem

Za ispiranje uljem, jednostavno koristite kašiku kokosovog ulja. Možda vam se čini da je to ili previše ili nedovoljno. Međutim, ovo je količina koja se preporučuje za početnike. Na temperaturama ispod 24,4 stepena Celzijusa, kokosovo ulje ima tvrdu teksturu koja se brzo pretvara u tečnost kada ga stavite u usta i počnete da mućkate.

Koristeći mišiće na jeziku i obrazima, počnite da pomerate ulje u ustima dok ga cedite kroz zube. Da biste spriječili umor, pokušajte da opustite mišiće vilice. Ovi pokreti su veoma prirodni i obično ne izazivaju nelagodnost. Iako ćete željeti da koristite ulje kao da se radi o vodici za ispiranje usta, ulje ne treba gutati nakon ispiranja. Međutim, ako je želja za gutanjem veoma jaka, važno je prvo ispljunuti ulje. Nakon toga, postupak se može započeti iznova. Ulje koje pomerate u ustima uništava bakterije. Tokom ovog procesa, pljuvačka i bakterije postaju dio ulja, zbog čega ga ne treba gutati. Poslije oko 20 minuta, ulje počinje da postaje viskozno i postaje mliječno bijelo.

Vremenom, ova praksa ispiranja ulja može postati poznata kao pranje zuba. Ako podignete pH u ustima nakon ispiranja ulja, možete dodatno smanjiti rast bakterija.

hayat.ba