Đoković objasnio situaciju u vezi s testovima i putovanjem: Moj tim je napravio nenamjernu grešku!

Region

Đoković objasnio situaciju u vezi s testovima i putovanjem: Moj tim je napravio nenamjernu grešku!

Novak Đoković oglasio se saopćenjem za javnost, u kojem je detaljno objasnio situaciju u vezi s pozitivnim testom na koronavirus, koji je dobio u decembru.

Test je u proteklim danima izazvao brojne nejasnoće, a koje je prvi reket svijeta želio danas pojasniti. Istakao je da su pojedine informacije, koje su se pojavile u medijima, izazvale štetu njemu i njegovoj porodici.

“Želim se oglasiti povodom stalnih pogrešnih informacija o mojim aktivnostima i prisustvu događajima koji su prethodili mom pozitivnom testu na koronavirus. To je pogrešna informacija koja mora biti ispravljena, posebno u interesu smanjenja zabrinutosti u javnosti o mom boravku u Australiji, kao i da bih pojasnio stvari koje su bile vrlo štetne i zabrinjavajuće za moju porodicu. Želim naglasiti da sam se snažno trudio da osiguram bezbjednost svih, kao i da se pridržavam testiranja”, rekao je Đoković, a onda detaljno objasnio kako se zarazio:

Prisustvovao sam košarkaškoj utakmici u Beogradu 14. decembra, nakon koje su se pojavile informacije da su brojne osobe bile pozitivne na koronavirus. Iako nisam imao simptome, odradio sam brzi antigenski test 16. decembra, koji je bio negativan, a zbog prevencije također sam uradio i PCR test istog dana. Narednog dana prisustvovao sam teniskom događaju u Beogradu kako bih uručio pehare djeci i odradio sam brzi antigenski test, koji je bio negativan. Nisam imao simptome, osjećao sam se dobro i nisam dobio obavještenje o pozitivnom PCR testu do kraja tog događaja”, otkriva teniser.

Đoković ističe da još uvijek nije znao da je pozitivan do kraja dodjele trofeja djeci, a dan poslije toga uslijedio je intervju za francuski list.

“Sljedećeg dana, 18. decembra, bio sam u svom teniskom centru u Beogradu kako bih ispunio svoje obaveze prema L’ Equipeu povodom intervjua i fotografisanja. Otkazao sam sve ostale obaveze osim intervjua za L’ Equipe. Osjetio sam obavezu da uradim intervju za L’ Equipe, jer nisam htio da iznevjerim novinara, ali sam se pobrinuo da držim propisanu udaljenost i nosio sam masku sve vrijeme, osim kada su me fotografisali”, dodaje srbijanski teniser i nastavlja:

“Iako sam otišao kući poslije intervjua da bih se izolovao na neophodan period, sada kada razmislim, to je bila greška i prihvatam da je trebalo da odgodim tu obavezu”.

Kada je riječ o vizi za Australiju, Novak tvrdi da je za propust kriv njegov tim koji je zadužen za dokumente.

“Što se tiče detalja putovanja, popunio ih je moj tim u moje ime, što sam i rekao imigracionim službenicima po dolasku, a moj agent se iskreno izvinio za administrativnu grešku, jer je označio pogrešnu stavku o putovanjima prije dolaska u Australiju. To je bila ljudska greška i definitivno nenamjerna. Živimo u izazovnim vremenima, u globalnoj pandemiji i ponekad greške mogu da se dese. Danas je moj tim dostavio dodatne informacije Vladi Australije da bi se razjasnila ta situacija”, objasnio je Đoković.

Za kraj, srbijanski teniser i rekorder na Australian Openu naglasio je koliko mu je važno učestvovati na predstojećem turniru.

“Iako sam osjetio da je važno da pojasnim pogrešne informacije, neću iznositi nikakve dalje komentare iz poštovanja prema Vladi Australije i njenim vlastima i trenutnom procesu. Uvijek je čast i privilegija igrati na Australian Openu. Australian Open vole igrači, navijači i zajednica, ne samo u Victoriji i Australiji, već širom svijeta, i samo želim da imam priliku da se borim s najboljim teniserima na svijetu i igram pred jednom od najboljih publika na svijetu”, zaključio je Đoković.

Podsjetimo, teniser se nalazi u Australiji, ali više nije izoliran u prihvatnom centru nakon što mu je sud poništio odluku o ukidanju vize. Međutim, to još uvijek ne znači da će zaigrati na prvom Grand Slam turniru u sezoni, jer to odlukom može spriječiti ministar za imigraciona pitanja Alex Hawke.

klix