Prvi tenisač svijeta pred sudom: Saslušanje je krenulo, no još uvijek postoje tehnički problemi

Region

Prvi tenisač svijeta pred sudom: Saslušanje je krenulo, no još uvijek postoje tehnički problemi

U ponoć po hrvatskom vremenu, održat će se saslušanje Novaka Đokovića pred sudom u Melbourneu. Australci su zbog velikog interesa javnosti odlučili sve prenositi uživo

Saslušanje je u tijeku, a Đokovićevi odvjetnici, predvođeni Nicholasom Woodom razmatraju ulazak tenisača u Australiju prema Zakonu o biološkoj sigurnosti.

Wood je kazao sucu Anthonyju Kellyju da Zakon ne zahtijeva od podnositelja zahtjeva za vizom da dostave dokaze o medicinskoj kontraindikaciji, ali da Đoković jest.

Saslušanje je krenulo! Iako, još uvijek postoje tehnički problemi zbog čega još uvijek nemamo uživo sliku, no javit ćemo se s prvim informacijama!

0:43

Đokovića će, osim odvjetnika, pred sudom zastupati i Nicholas Wood, poznati australijski doktor i stručnjak za imunizaciju.

Dr. Nicholas Wood je specijalist opće pedijatrije i viši profesor pedijatrije i zdravlja djece na Sveučilištu u Sydneyu. Uključen je u Kliniku za nuspojave imunizacije i Kliniku za izbjeglice u Dječjoj bolnici u Westmeadu. Dr. Wood je suradnik za razvoj karijere NHMRC-a. Zanima ga imunizacija majki i novorođenčadi, kao i imunizacija u autohtonim zajednicama i zemljama u razvoju.

‘ĐOKOVIĆA ČEKA TEŠKA BORBA’

Stručnjaci tvrde: Đokovića čeka težak put do uspjeha. Australski stručnjaci tijekom vikenda su radili analize trenutačne situacije. Evo što je zaključila Sangeetha Pillai, suradnica u Kaldor centru za međunarodno imigracijsko pravo.

– Ako Đoković izgubi, prijeti mu deportacija. Ali čak i ako pobijedi, njegov put do Opena možda neće biti otvoren. Ako se odluka o poništenju njegove vize utvrdi nevažećom, ministar unutarnjih poslova moći će upotrijebiti sve ovlasti koje su mu dostupne prema Zakonu o migracijama za ponovno ukidanje vize. Ovo je zapravo drugi zalogaj trešnje. Ako drugi pokušaj otkazivanja bude napravljen bez greške, Đoković će se suočiti s deportacijom. Da bi bio istinski siguran, mora pokazati da u ovim okolnostima nije bilo racionalne osnove za donošenje odluke o otkazivanju – piše u članku stručnjakinja pa dodaje:

– Odjeljak 116(e), na primjer, dopušta ministru da otkaže vizu osobi ako bi njihova prisutnost “mogla biti” rizik za “zdravlje, sigurnost ili dobar red australske zajednice”. Činjenica da Đoković nema dokaz o cijepljenju mogla bi biti dovoljna da mu se po ovom ovlaštenju ukine viza.

Ona također tvrdi da je saga u širem smislu istaknula nedostatke u australskom imigracijskom sustavu.

– Što god se dogodilo u slučaju, događaji posljednjih dana ističu važna pitanja o tome kako izgleda dobar migracijski proces i politika, u kontekstu Covida i šire. Putnici u Australiju trebaju očekivati ​​jasnoću o tome smije li im se ući prije nego što se ukrcaju u avion. Ljudi bi trebali imati pravo na pravni savjet prije pritvaranja ili deportacije i ne bi trebali biti pod pritiskom da ga dobiju.

DOBIO JE ‘KOREKTAN TRETMAN’

Proteklih se dana puno pričalo o tretmanu Novaka Đokovića u Australiji. Doduše, najviše su o tome pričali njegovi roditelji na raznim skupovima, no s njima se ne slaže imigracijski odvjetnik Simon Jeans koji tvrdi da “Đoković nije poznat tenisač, odavno bi bio poslan na Božićni Otok”. Također, tvrdi da očekuje odluku o deportaciji u ponedjeljak ili utorak.

– Mislim da je dobio sasvim korektan tretman vlasti. Sigurno dobiva bolji tretman nego što bi drugi u istoj situaciji – rekao je imigracijski odvjetnik za Sydney Herald.

ĐOKOVIĆ ČEKA SASLUŠANJE

Novak Đoković u ponoć po hrvatskom vremenu pojavit će se na saslušanju pred sudom u Melbourneu. Prvi reket svijeta dobio je medicinsko izuzeće jer je prebolio koronu u prosincu, no savezna vlada, a zatim i lokalne vlasti u Melbourneu, oduzele su mu vizu kada je sletio tvrdeći da ipak nije u skladu s propisima nakon čega su Đokovićevi odvjetnici podnijeli žalbu na dugih 35 stranica u kojoj su iznijeli obranu.

Cijeli proces bit će emitiran uživo, u izravnom prijenosu koji ćete moći pratiti OVDJE.

Inače, Đoković je na Australian Openu trebao braniti naslov. Turnir je osvajao devet puta u 17 nastupa, od čega posljednje tri godine zaredom te bi i u ovogodišnjem izdanju bio najveći favorit. Sada je pitanje hoće li uopće zaigrati, a i ako zaigra, pitanje je u kakvoj će formi biti nakon silnih dana provedenih u hotelskoj sobi. Australian Open, inače, kreće 17. siječnja.

Najpoznatiji australski medij “The Sydney Morning Herald” piše kako Đoković može ostati pritvoren čak i u slučaju pozitivnog ishoda za njega, budući da će druga strana imati pravo na žalbu, a do riješenja iste bi prvi reket svijeta, navodno, i dalje morao biti u imigracijskom hotelu.

Srpski tenisač je od 2005. propustio tek jedan Grand Slam (US Open 2017.) zbog ozljede lakta, a pobjednički pehar je dizao na osam od posljednjih 13 GS-ova, dok je u Roland Garros 2020. i US Open 2021. gubio u finalu. Sa sportske strane, bilo bi tužno ne vidjeti najboljeg tenisača svijeta na njegovom omiljenom turniru.24sata