10 DANA AGONIJE: Šta je sve urađeno, a šta je ostalo nerazjašnjeno

Region

10 DANA AGONIJE: Šta je sve urađeno, a šta je ostalo nerazjašnjeno

Gde je Matej? Pitanje je koje od 31. decembra postavlja čitav Balkan. Policija, tužilaštvo, Beograđani, Splićani, a sada i Inteprol ujedinili su se i zajedno traže mladića koji je 30. decembra došao u Beograd sa prijateljima iz djetinjstva kako bi proslavili Novu godinu. Ni Matej, ali ni njemu bliski ljudi, ni pomislili nisu da će se zabava pretvoriti u agoniju kojoj se već 10 dana kraj ne nazire.

Tačno 10 dana traje potraga za Matejem Perišem (27), Splićaninom koji je posljednji put viđen u noći između 30. i 31. decembra oko 1.40 sati u noćnom klubu u Beton hali u Beogradu. U potragu za njim uključio se čak i Interpol, međutim od njega i dalje ni traga ni glasa

Slučaj nestanka ovog mladića od početka je obavijen velom misterije. Od 30. decembra oko ponoći, pa do danas nikome nije jasno šta se dogodilo. Zašto je Matej izašao sa zabave bez jakne, trčao ulicama Beograda, zaustavio taksi, pa opet nastavio da trči, a onda i kako je nestao? Brojna pitanja, a odgovora nema. Kao ni dijelova slagalice koji će objasniti šta se dogodilo te kobne noći.

NESTANAK

– On se meni javio u 14.30 sati kad su prešli granicu, pa u 18 sati kad su ušli u apartman, pa u 21.30 s večere. Na tom videu su se vidjele tri boce vina, ali njih je bilo sedam. Atmosfera je bila vesela, neki su pili bijelo, neki crno vino. Čekali su večeru, ništa posebno – opisala je Matejeva djevojka Sanja kako je izgledao dan uoči njegovog nestanka.

Sa večere Matej i njegovi prijatelji otišli su u klub “Gotik” u Beton hali. Od ulaska u ovaj klub pa sve do Matejevog nestanka, slijed događaja je potpuno nejasan. Ono što je izvjesno, a to potvrđuje osoblje kluba i Matejevi prijatelji u iskazu policiji, oni su tamo naručili i popili velike količine al*ohola, miješajući žestoka pića, rakiju i viski, te pivo i vino.

Navodno, u nekom trenutku je došlo do nesporazuma između Matejeve ekipe i grupice iz Zadra koja se provodila u istom klubu, prvo oko računa s konobarima, a onda između dvije grupe gostiju. Da li je Matej tada već izašao iz kluba nepoznato je, jer u lokalu kobne noći nisu radile nadzorne kamere.

Zašto su Splićani čekali 16 sati da prijave da im nema druga, ako su po izlasku iz kluba videli da je njegova jakna ostala sa njihovim? Pitanje je koje se 10 dana postavlja, iako odgovori postoje – mislili su da će se vratiti i da je sa nekim otišao dalje. Nije im bilo sumnjivo ni što je u klubu ostala njegova jakna, što je nedostupan od 23 sata… U potragu za njim su krenuli kada ih je alarmirala njegova djevojka.

– Nekoliko sati prije nego što je nestao poslao mi je video poruku, ali ja sam bila na poslu i telefon mi se ugasio. Kad sam oko ponoći stigla kući, odgovorila sam mu na tu poruku i legla sam da spavam. Probudila sam se u 7 ujutro i videla da mi nije poslao poruku za laku noć, što uvijek radi. Tada sam ga upitala “je li sve OK”. Odgovora nema. Oko 14 sati sam mu opet poslala poruku i opet ništa. Znam da on ne spava toliko dugo, nema šanse… Kasnije sam se čula s njegovim prijateljima koji su mi rekli da je nestao, da mu je jakna tu, da ne znaju što se dogodilo. Bili su van sebe – ispričala je Sanja.

Splićani su tada krenuli prvo sami u potragu za Matejem, a onda u 18 sati su otišli u policiju…

POTRAGA

Nakon što je Matejev nestanak prijavljen, policija je krenula u potragu za njim. Skinuti su snimci sa sigurnosnih kamera lokala oko Beton hale, ali i u krugu od nekoliko stotina metara uz obalu. O Mateju i dalje nije bilo nikakvih informacija. Tri dana od nestanka u Beograd stiže otac nestalog mladića Nenad Periš, koji u izjavama za medije navodi da vjeruje srpskoj policiji i da jedino šta želi jeste da njegov sin bude pronađen.

O prijateljima njegovog sina i komentarima da su kasno prijavili nestanak Mateja prokomentarisao je: “oni su isti dan prijavili nestanak. Zvali su ambasadu, očekivali su da će se pojaviti… Ja tu ne vidim neki problem, mladi ljudi kada je proslava ne misle na stvari koje se mogu dogoditi, koje mogu biti loše”.

Paralelno sa tim, četiri dana od Matejevog nestanka, policija je uspjela donekle da rekonstruiše njegovo kretanje uz pomoć nadzornih kamera.

Kako je utvrđeno, Matej je trčao od Gotika ka Brankovom mostu, gdje je pokušao da uđe u taksi. Kako je taksista bio zauzet Matej je nastavio da trči pored Geozavoda ka Travničkoj ulici odakle je nastavio sve do Promenade. Poslednji put snimljen je kod kafića na Promenadi kako silazi stepenicama do rijeke. Šta se nakon toga dogodilo nije poznato.

Trećeg dana potrage za Matejem uključila se Riječna policija koja je obilazila Savu i Dunav, a dva dana kasnije njima su se pridružili i ronioci Žandarmerije koji pretražuju dno reka čak do Smedereva. Policijske jedinice u čitavom Beogradu rade na njegovom pronalasku. Uprkos tome, nikakav trag i dalje ne ukazuje gdje je Matej.

Hronologija nestanka i potrage za Matejem

30. decembar, 21.30h

Matej dolazi u Beograd sa prijateljima i odlazi na večeru.

31. decembar, 1.40h

Matej izlazi iz Gotika što niko od njegovih nije primijetio.

31. decembar, 2.30h

Mateja snimaju kamere u blizini Beton hale kako trči i pokušava da uhvati taksi, a potom odlazi ka Promenadi gdje silazi do rijeke.

31. decembar, 14.00h

Matejeva djevojka Sanja zove njegove prijatelje da vidi gdje joj je momak, tada saznaje da ga nema.

31. decembar, 18 sati

Splićani prijavljuju Matejev nestanak u policiji.

1. januar

Hrvatska ambasada kontaktirala je sa porodicom nestalog mladića i obavestila da sarađuje sa MUP Srbije.

2. januar

U potragu za Matejem se uključila rečna policija. Njegov otac stiže u Beograd.

2. januar

Pojavljuju se informacije da je Matej izašao iz kluba da bi napolju obavio nuždu i da je upao u rijeku.

2. januar

Oglašava se MUP i saopštava da su u potragu za Matejem uključeni policijski službenici iz više organizacionih jedinica.

3. januar

Četvrtog dana potrage rečna policija je krenula u patrolu Savom i Dunavom do Pančevačkog mosta.

3. januar

Oglašava se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji navodi da “policija ima skicu onoga šta je moglo da se desi”.

3. januar

Pojavljuju se snimci iz noći nestanka na kojima se vidi Matej kako trči potezom pored rijeke.

3. januar

Matejevi prijatelji daju iskaz u policiji nakon čega odlaze nazad za Hrvatsku.

4. januar

U potragu za Matejem uključili su se i pripadnici ronilačke jedinice Žandarmerije koji na nekoliko lokacija zaranjaju u Savu i sonarom pretražuju dno.

4. januar

Pojavio se snimak kako Matej istrčava iz kluba.

4. januar

Mediji objavljuju da je policija pronašla pertle za koje se sumnja da imaju veze sa Matejem.

5. januar

Otac nestalog Mateja izjavljuje da je dao svoj DNK na analizu.

6. januar

Oglasila se Matejeva djevojka.

6. januar

Oglašava se Viši javni tužilac Nenad Stefanović koji navodii da su donijete naredbe za izuzimanje snimaka sigurnosnih kamera, kao i naredbe za vještačenje DNK profila sa mjesta gdje je mladić viđen posljednji put.

7. januar

Policija je pretraživala Dunav sve do Smedereva. Rađena je i pretraga uz obalu Pančeva, do granice sa Smederevom.

8. januar

Mediji objavljuju da se u potragu za Matejem uključio i Inteprol.

Blic.rs