PRIMIJETILI STE PJENU U URINU? Simptom koji ne smijete zanemariti: Evo šta je u pitanju!

Zdravlje

PRIMIJETILI STE PJENU U URINU? Simptom koji ne smijete zanemariti: Evo šta je u pitanju!

Ovisno o stanju organizma, zdravlju i unosu hrane i pića, urin može imati različite boje. Ponekad je dovoljno povećati unos vode, ali postoje i situacije kada treba otići liječniku.

Kaka obavite nuždu, obratite pažnju kakve boje je vaš urin jer po njoj možete otkriti neke stvari vezane za zdravlje, pa čak i razvija li se negdje u vašem tijelu tumor, imate li problema s jetrom ili bubrezima.

Na internetskoj stranici Klinike Cleveland iz SAD-a objašnjavaju kakve sve boje urin može biti, što to znači i kada posjetiti liječnika.

Kakve je boje vaš urin i što to znači:

Bez boje, skroz proziran – Pijete previše vode i bilo bi dobro da to smanjite.

Blijeda boja slame – Ova boja je normalna i pokazuje da je sa zdravljem sve u redu te da unosite tekućine koliko treba.

Prozirno žućkasta – Ova boja je u granicama normale.

Tamno žuta – Sve je u redu, ali trebate piti više vode.

Boja jantara ili meda – Tijelo vam žudi za tekućinom.

Boja pive, pomalo smeđa – Moglo bi se raditi o bolesti jetre ili teškoj dehidraciji. Pijte nekoliko dana više vode i ako boja urina ostane ista, posjetite liječnika.

Ružičasta ili crvenkasta – Ovakva boja se može pojaviti ako jedete ciklu, borovnice ili rabarbaru, ali i ukoliko u urinu ima krvi. To može ukazivati i naozbiljne zdravstvene probleme – na bolest bubrega, tumore, infekciju urinarnog trakta, probleme s prostatom ili nešto drugo. Također, urin je takve boje i kod trovanja živom. Svakako se javite ljekaru.

Narančasta boja – U ovom slučaju se može raditi o dehidraciji, ali i o problemima s jetrom ili žučnim kanalom. Također, mokraća je takve boje i kod trovanja hranom. Nije loše da se javite liječniku.

Plave ili zelene boje – Rijetko genetsko oboljenje može rezultirati ovakvim bojama urina, ali i neke bakterije koje inficiraju urinarni trakt. Moguće je i trovanje hranom ili uzimanje određenih lijekova.

Mokraća se pjeni, šta sad?

Mokraća se ponekad zna zapjeniti, a to može značiti da unosite previše proteina u organizam ili da imate problema s bubrezima. Posjetite liječnika ako vam se mokraća stalno pjeni. Inače, preporuka stručnjaka je periodično davati urin na analizu jer neke stvari se ne mogu vidjeti golim okom. Recimo, razina šećera u mokraći može ukazivati na rizik od dijabetesa.

Isto tako, nekada se urin zapjeni ako previše urina izbacite u kratko vrijeme. Pokušajte pratiti stanje nekoliko dana. (novi.ba)