DA LI VAM NOĆU KRČI STOMAK TOLIKO JAKO DA VAS BUDI IZ SNA? Nije nimalo bezazleno, LJEKAR OTKRIO RJEŠENJE ZA OVAJ PROBLEM!

Zanimljivosti

DA LI VAM NOĆU KRČI STOMAK TOLIKO JAKO DA VAS BUDI IZ SNA? Nije nimalo bezazleno, LJEKAR OTKRIO RJEŠENJE ZA OVAJ PROBLEM!

Kad je unos šećera ograničen, npr. kad smo na dijeti ili kod fizičkog napora, med može sprečiti da stvaranje glukoze iz rezervi i pomoći da se u jetri uspostavi ravnoteža. Svima je poznato da se medu pribrajaju mnoga ljekovita svojstva, a danas kad su im poznati njegovi brojni benefiti za zdravlje, nutricionisti za med kažu i da je jedna od najiskoristivijih i najlakše probavljivih namirnica.

Budući da djeluje antioksidativno i protivupalno, med zasluženo ima i reputaciju ljekovitog sredstva, a mnogi medicinski stručnjaci kao i stručnjaci alternativne medicine preporučuju negovu svakodnevnu upotrebu. Prema kliničkom psihologu i specijalisti za spavanje dr. Majklu J. Breusu – koji je poznat i kao “doktor za san” – samo jedna čajna kašičica meda 30-ak minuta prije spavanja može vas držati sitima cijelu noć, a dobro djeluje i na opuštanje i san.

Med je, kaže dr. Breus, bogat ugljenim hidratima i jednostavnim šećerima glukozom i fruktozom, pa će i cijelu noć šećer u krvi držati donekle stabilnim.

– Kad po noći osjećamo glad i “krči” nam u želucu, obično je razlog nagli skok šećera u krvi, koji mozgu javlja da je vrijeme za oslobađanje kortizola i unošenje hrane u organizam – objasnio je dr. Breus koji kaže da zbog toga med konzumiraju i mnogi profesionalni sportaši čak i dok poste, jer ih kašičica, dvije meda prije spavanja cijelu noć drži sitima. Kad je unos šećera ograničen, npr. kad smo na dijeti ili kod većeg fizičkog napora, kaže Breus, med može sprečiti stvaranje glukoze iz rezervi i pomoći da se u jetri uspostavi ravnoteža. (novi.ba/srbijadanas)