VIDEO Jučer je falilo snijega na Sljemenu, a sad ga ima previše

Region

VIDEO Jučer je falilo snijega na Sljemenu, a sad ga ima previše

Organizatore Snježne kraljice dočekali su novi problemi. Prethodnih dana je falilo snijega, a sada je neumoljivo padao cijelu noć pa su uzeli lopate u ruke i čistili stazu

U protekla dva dana organizatori sljemenske utrke borili su se s nestašicom snijega, visokim temperaturama i lišćem koje je prekrilo stazu. Marljivi i neumorni radnici su cijelu noć bacali snijeg i uređivali stazu kako bi se utrke uopće održale. Staza nije izgledala pretjerano lijepo, bilo je više blata i lišća nego snijega. Krivnja, svakako, nije na leđima organizatora, već viša sila, koja je odlučila da prvih siječanjskih dana na Sljemenu budu proljetni uvjeti. U ženskoj utrci slavila je Čehinja Petra Vlhova, a u srijedu je na rasporedu bio muški slalom.

I kada su organizatori mislili da su pobijedili u utrci s vremenom, pojavili su se novi problemi. U poslijepodnevnim satima počeo je puhati sjeverni vjetar koji je donio maglu pa je FIS, bez previše empatije i strpljenja prema organizatorima koji su ostavili i zadnji atom snage samo da se utrka održi, otkazao muški slalom. Ipak, izašli su ususret i utrku prebacili za danas. Prva vožnja je na rasporedu u 13 sati, druga u 16.10.

U srijedu u večernjim satima stigla je hladna fronta na Sljeme. Temperatura se spustila ispod ništice što je obradovalo organizatore koji su se danima borili s visokim temperaturama, no kada su mislili da mogu odahnuti, pojavio se novi problem. Prethodnih dana je vladala nestašica snijega, a sada ga ima previše! Prava sljemenska snježna bajka za promatrače ili sljemenska snježna glavobolja za organizatore.

Tijekom noći je palo jako puno snijega koji je prekrio stazu pa su radnici uzeli lopate u ruke, stigli na Crveni spust i krenuli u akciju. Cijelu noć su čistili snijeg i uređivali stazu kako bi skijaše dočekali što bolji uvjeti, ali pahulje su se neumoljivo skupljale. Ipak, i u ovom izazovu su uspjeli pobijediti.

POGLEDAJTE VIDEO: Uživo sa Sljemena ovdje

Nema više visokih temperatura, nema lišća, a snijega ima i previše. Organizatori su napravili sve samo da se održi 13. izdanje muškog slaloma na Snow Queen Trophyju. E sada se samo možemo nadati i držati fige da se neće pojaviti druge nepredviđene okolnosti koje bi stvorile nove probleme već iscrpljenim radnicima.24sata