“MOŽDA JE ISPLIVAO, MOŽDA JE POVRIJEĐEN” Hrvatski specijalac naglasio: Sve varijante su u igri

Region

“MOŽDA JE ISPLIVAO, MOŽDA JE POVRIJEĐEN” Hrvatski specijalac naglasio: Sve varijante su u igri

Brojni su analitičari poslednjih dana komentarisali potragu za nestalim Matejem Perišem.

U studiju RTL-a danas je gostovao Alenko Ribić, specijalac koji je u posljednjih 30 godina vodio najteže potrage u Hrvatskoj, poput slučaja Antonije Bilić.

Upitan je šta bi on napravio da vodi potragu.

– Prvo i najbitnije od svega jeste formirati štab u kojem treba da budu predstavnici svih službi odnosno jedinica koje učestvuju u potrazi. Sve bi informacije trebalo da se slivaju u štab i oni bi ih kanalizirali na teren jedinicama kojima je potrebno. Sljedeće, pregledao bih rubne deijlove obale kopnenim putem, uz istovremen pregled vodenim putem – objašnjava Ribić.

Na pitanje mogu li ronioci mnogo vidjeti u mutnoj i hladnoj Savi, Ribić odgovara da su šanse za to male.

– Ronioci ne mogu mnogo da vide, oni više pretražuju ivične dijelove na opip, vidljivost je vrlo mala. A širi pojas rijeke Save se uopšte ne pregledava. Tu bih uključio plovila koja imaju na sebi prenosne sonare. Sonar kada detektuje nešto što bi moglo biti nalik na ljudsko tijelo i onda ronioci idu ciljano. U ovakvim uslovima ronjenje može biti pogubno za ronioce, vidjeli ste da plivaju veliki balvani i razni predmeti koji mogu teže da povrede ronioce – objašnjava Ribić.

A ko trenutno koordinira paralelni pregled obale? Ribić smatra da bi to trebalo da bude zapovednik štaba koji bi trebalo da rukovodi svim stranama.

– Kad smo već kod kopnenog dela, ne znam imaju li srpske snage uključene pse za potragu. To su psi koji su specijalizovani za ovakvu vrstu spašavanja. Naša gorska služba spašavanja ima pse koji mogu da traže živa bića, ali isto tako mogu da traže i leševe, zato što čovjek u kretanju ispušta milione aerosolnih čestica i pas ne njuši tlo, već te aerosolne čestice. Isto tako, čovjek kada je mrtav, on isparava i ispušta određene čestice koje pas može detektovati – kaže.

– Isto tako je vrlo bitno imati i helikopter sa flir operaterom, sa termovizijskim kamerama, koji bi pretraživali šire područje. Oni su se fokusirali na rijeku, ali teoretski postoji uvijek šansa, možda nije uopšte skočio u rijeku, možda je isplivao, možda se nalazi negde na obali, napuštenom objektu, možda je povrijeđen. Sve varijante su u igri – kaže.

Ribić je godinama bio u komandi Hrvatske specijalne policije, sarađivao je i sa srpskim specijalnim snagama, a poznat je slučaj kada su njegovi ljudi išli na poplave u Drenovcu. Ima li srpska policija tehniku za ovako složen proces?

– Ja odgovorno tvrdim i ne treba uopšte sumnjati da srpske snage neće preduzeti sve što je u njihovoj moći. Naravno da imaju opremu, imaju istu opremu kao i naše stanice. Uslovi su takvi kakvi jesu, tragovi su takvi kakvi jesu i informacije su takve kakve jesu. Po onome što vidim, očito nemaju puno informacija jer je sve bazirano na reku Savu i oko reke Save – smatra.

U ovoj se potrazi kao veliki problem postavilo razlikovanje pravih informacija od lažnih. Ribić kaže kako je zbog toga ključno da se svaka informacija koja dođe u štab proverava.

– Na svaku informaciju koja dođe ne sme se odmah reagovati, nego se mora svaka informacija proveriti. Znači, svaka provera na terenu je jedina ispravna i tačna odnosno pouzdana informacija – kaže.

– Po onome što vidim, to je na vrhuncu. Uključene su sve njihove snage. Ja se nadam da će još par dana raditi u ovom intenzitetu i onda će svakako redukovati te snage nakon nekoliko dana, jer nema potrebe da se troše, pogotovo ako budu sigurni da nisu pronašli ništa na području koje su pregledali – zaključuje Ribić.

Izvor:Srbijadanas