SVI MRZIMO KADA IGLICE OD JELKE POČNU DA SE RAZNOSE PO KUĆI: Trik kako da vaša novogodišnja jelka traje duže!

Zanimljivosti

SVI MRZIMO KADA IGLICE OD JELKE POČNU DA SE RAZNOSE PO KUĆI: Trik kako da vaša novogodišnja jelka traje duže!
Ukoliko imate prirodnu jelku, odajte tajni sastojak u vodu za zalivanje i vaša jelka će trajati duplo duže!

Ukoliko ste se opredelili da kupite jelku sa busenom i ukrasite je za novogodišnje praznike, ovi saveti će vam biti od koristi.

Većina porodica u Srbiji opredeljuje se da okiti plastičnu jelku za novogodišnje praznike. Praktična je i dugo traje, a pored toga ne pravi nered kakav često ostaje iza jelke sa busenom.

Ali, s druge strane, nema ništa lepše od mirisa četinara koji se širi kućom za vreme praznika. Oni koji kupuju jelku sa busenom trude se da je unesu u dom neposredno pred doček nove kalendarske godine, jer zbog centralnog grejanja ili toplog vazduha koji se širi iz klima-uređaja iglice brzo počnu da opadaju.

To je, smatraju stručnjaci, velika greška – jelku nikada ne bi trebalo uneti odmah po kupovini u prostor u kom će stajati tokom praznika. Da bi se postepeno privikla na višu temperaturu vazduha, neophodno je da provede dan ili dva u „prelaznoj“ prostoriji ukoliko je već nećete tokom praznika držati na terasi, a potom presaditi iz saksije u baštensku zemlju.

Stručnjaci iz HanleysGarden Centra u Irskoj savetuju da bi jelku trebalo zalivati svakog drugog dana kako bi drvo što duže ostalo sveže. U podlošku saksije uvek bi trebalo da bude oko dva centimetra vode.

Ali, pored vode, jelkama prija još jedan tečni dodatak koji sprečava prekomerno opadanje iglica. Reč je o gaziranom rastvoru na bazi limuna i limete koji bi trebalo pomešati sa vodom za zalivanje u razmeri 3:1 u korist vode.

Šećer koji se nalazi u napitku već je oprobana hrana za biljke, kao i za rezano cveće, a arome limuna i limete deluju kao konzervans i mogu da spreče razvoj bakterija koje dovode do propadanja jelke.stil