AKO SPAVATE PREVIŠE: Evo šta će se desiti sa vašim telom!

Zanimljivosti

AKO SPAVATE PREVIŠE: Evo šta će se desiti sa vašim telom!
Previše spavanja može da naškodi telu, verovali ili ne

Većina nas mašta o tome da se svaki dan bude bez alarma, naspavani i čili. Ali verovali vi ili ne, previše sna škodi telu.

Evo šta se dešava sa telom ako preteramo sa spavanjem:

1. Verovatno ćete se stalno osećati iscrpljeno

Čudno, previše sna neće učiniti da se osećate osveženo i energično. Naprotiv, osećaćete umor i nespremnost da bilo šta učinite. Preporučena količina sna je između 7-9 sati za odrasle. Ako spavate više od toga, vaš mozak se zamagljuje, zbog čega nećete moći da se fokusirate.

2. Glavobolja će biti neizdrživa

Ovo je uobičajen znak prekomernog spavanja, koji je uzrokovan pogrešnim radom neurotransmitera. Previše sna obično dovodi do neizdržive glavobolje. Štaviše, ako hrčete, veća je verovatnoća da ćete se probuditi sa glavoboljom. Istraživanje je pokazalo da im je sklono 60 odsto ljudi koji hrču.

3. Hronične bolesti se mogu pogoršati

Prilično često, previše spavanja pogoršava hroničnu depresiju i druga stanja, kao što je bol u leđima. Pored toga, ako imate tendenciju da se gušite tokom noći (poznato i kao apneja za vreme spavanja), možda ćete duže ostati u krevetu zbog lošeg kvaliteta sna. Kao posledica toga, srčana stanja se mogu pogoršati.

4. Lako ćete se iznervirati

Umesto da se osećate srećno i puni energije, veća je verovatnoća da ćete se probuditi mrzovoljni i neraspoloženi. Buđenje sa umorom i shvatanjem da ne možete biti produktivni koliko biste želeli, kvari vam raspoloženje i čini vas razdražljivijim i ljutim.

5. Starićete ubrzano

Ne samo da vaše lice stari brže, već i vaš mozak. Procenjuje se da potonji mogu da postanu 2 godine stariji. Previše spavanja uzrokuje probleme sa pamćenjem i koncentracijom. Pored toga, prekomerno spavanje usporava metabolizam i izaziva povećanje telesne težine. Kao što je poznato, što smo stariji, to je naš metabolizam sporiji.

stil