EFIKASAN TRIK PROTIV BUĐI: Evo kako da se riješite vlage i gljivica na svim površinama. Nije isti princip za sve!

Zanimljivosti

EFIKASAN TRIK PROTIV BUĐI: Evo kako da se riješite vlage i gljivica na svim površinama. Nije isti princip za sve!

Sve što ste dosad preduzimali možda vam je pomoglo da trenutno uklonite buđ, ali ne i da zaustavite njen rast. Napokon znamo efikasnije rješenje!

Vlaga nakon tuširanja ili kupanja nakuplja se u kupatilu, koliko god vi brisali sanitarije i pločice. A gde god u vašem domu ima viška vlage, nakon nekoga vremena će se neminovno formirati buđ.

Stručnjaci za za čišćenje ventilacionih odvoda objašnjavaju kako buđ nije samo estetski problem, već takođe može uzrokovati probleme s disanjem, potstaći alergije, pa čak i oštetiti zidove i namještaj. Kako je se riješiti?

Oprez sa osjetljivim površinama!

Prije nego što se bacite na ribanje, stavite gumene rukavice, zaštitne naočare i pravilno postavljenu masku za lice. U kantu sa mlakom vodom dodajte deterdžent za posuđe. Ako čistite neporozne površine, umočite četku u rastvor i njome očistite površinu.

Za osjetljivije površine upotrebite sunđer ili meku krpu. Porozni materijali koji su postali buđavi, poput tepiha, vrlo verovatno ćete morati da bacite. Kada buđ uđe u vlakna ili porozne materijale, može biti vrlo teško potpuno je se riješiti.

Posljednji korak je ključan

Kada buđ konačno uklonite, važno je da temeljito osušite tretiranu površinu. Uostalom, vlaga vas je zapravo i dovela u ovu situaciju. Koristite krpu za sušenje namještaja, otvorite prozore ili postavite ventilatore kako biste ubrzali postupak sušenja.

Dodatan savjet: Izbjegavajte bojenje ili zatvaranje pobuđavelih površina. To možda može prekriti buđ, ali nije zagarantovano da će zaustaviti njen rast i kasnije može dovesti do ljuštenja boje, piše portal Real Simple.

Novi.ba/Stil.rs