Promuklost i UPALA mogu da se riješe uz pomoć SENFA: Evo kako da ga iskoristite (RECEPT)

Zdravlje

Promuklost i UPALA mogu da se riješe uz pomoć SENFA: Evo kako da ga iskoristite (RECEPT)

Senf je gotovo neizostavan kao dodatak jelu, kada su u pitanju đakonije od mesa, piše Objektiv. On možda ne spada u namirnice koje se smatraju važnim prirodnim lijekovima, ali nije loše da znate kako tačno on može da utiče pozitivno na vaš organizam.

Korišćenje senfa se ponekad preporučuje u medicinske svrhe, jer on u sebi sadrži ljekovita svojstva slačice, koja je osnovni sastojak ovog namaza.

Ovo je naročito slučaj ako je senf domaći i ako ne sadrži vještačke boje i arome. Senf je bogat gvožđem, fosforom, magnezijumom, selenom i natrijumom. Sadrži brojne proteine i vitamin A.

Hladan vazduh u toku jeseni i zime često prouzrokuje promuklost. U tim slučajevima, domaći preparat koji sadrži senf, može da vam pomogne.

Potrebni su vam senf, sok od pola limuna, kašičica soli, kašičica meda. Sve se kuha u pola šolje vode oko 10 minuta, pa kada se ohladi, grgori se po gutljaj-dva dok se sve ne potroši.

Ne biste možda ni pomislili na to, ali ako senf namažete na mišić pod upalom, lakše ćete se riješiti i tog problema. U te svrhe može se napraviti i kupka od vruće vode, senfa i jedne kašičice morske soli.

Slična kupka, samo sa manjom količinom sastojaka, može da se koristi i kada su u pitanju bolne i otečene noge. Pojedina istraživanja koja su sprovedena u posljednjih nekoliko godina, ukazala su čak i na antikancerogena dejstva senfa, odnosno slačice. haber.ba