I TATE SU PODJEDNAKO BITNE, TVRDE PSIHOLOZI: Evo zašto je važno da očevi budu od samog početka uz svoju bebu!

Zanimljivosti

I TATE SU PODJEDNAKO BITNE, TVRDE PSIHOLOZI: Evo zašto je važno da očevi budu od samog početka uz svoju bebu!
Tatino prisustvo i briga o novorođenčetu su neverovatno važni za detetov kasniji razvoj, tvrde psiholozi.

Dokazano je da se u prva 4 meseca roditeljstva kod očeva javlja rast određenih delova u mozgu. Ova promena utiče i na očeve i na bebe jer, zahvaljujući očevom prisustvu, deca uče da se nose sa svojim emocijama.

Tokom prvih nedelja, beba počinje da uči kako da misli, da zamišlja, saznaje o stvarima u svojoj okolini. Ovo se naziva kognitivni razvoj, a on počinje čim beba otvori oči. Očevi mnogo doprinos ovome i zato je od izuzetne važnosti da u brigu o detetu budu uključeni od samog početka.

Jedna studija sprovedena je na Imperijal Koledžu u Londonu, Kraljevskom koledžu i na Oksfordu. Istraživači su posmatrali očeve koji se igraju sa svojim tromesečnim bebama po tri minuta na podu, bez igračaka, a potom ih snimali dve godine kasnije, dok su im roditelji čitali knjige.

Pokazalo se da bebe koje su imale jaku vezu sa svojim očevima postižu odlične uspehe i lako prepoznaju boje i oblike u odnosu na onu decu kojoj očevi nisu posvećeni.

Čitanje je, takođe, uticalo na kognitivni razvoj deteta i podstaklo dete da rešava probleme, ima bolju pažnju, lakše uči.

Očevo prisustvo, pokazala je ova studija, utiče povoljno i na socijalni razvoj deteta.stil