Sve zarad lajkova! Jutjuber Janko liže WC ŠOLJU i obećava da će se BACITI sa Brankovog mosta!

Zanimljivosti

Sve zarad lajkova! Jutjuber Janko liže WC ŠOLJU i obećava da će se BACITI sa Brankovog mosta!

Jutjuber Stefan Janković (20), poznatiji kao Janko, koji pravi klipove u kojima traumira čistačicu ili zove prostitutku da mu čita lektiru, još jedan je neslavni primer influensera

Jutjuber Stefan Janković, poznatiji kao Janko, koji je stekao više od milion pratilaca klipovima na kojima, između ostalog, liže WC šolju, maltretira čistačicu i ljude po ulici, ali i obećava da će zarad lajkova skočiti sa Brankovog mosta, još jedan je u nizu influensera koji šalju problematične poruke pratiocima, mahom maloljetnicima.

Ponašanje influensera i posljedice njihovog uticaja na mlade upravo je tema Kurirovog serijala, koja je veliki značaj u javnosti dobila nakon tragične smrti jutjuberke Kristine Kike Đukić (21), navodno zbog nasilja na društvenim mrežama, ali i alarmantnog podatka Cesida da influenseri utiču na mišljenje čak 40 odsto mladih.

Dvadesetogodišnji Janković proslavio se još kada je bio junak takozvanog prenka, šaljivog klipa, u kome navodno bivšoj nastavnici šalje stihove pjesama folk pjevača Radiše Trajkovića Đanija, i to riječi: “Sanjao sam da si kraj mene i da mi opet pripadaš sva”.

Počeo je kada je imao svega 15 godina, a sada ima 1,2 miliona pratilaca na Jutjubu, svoju liniju majica i nekoliko snimljenih pjesama. Uzimajući u obzir uticaj koji na pratioce, mahom tinejdžere i osnovce, ima, mnogi od njegovih klipova su najblaže rečeno vrlo upitni. U nekim video-snimcima on liže dasku WC šolje, glumi da mokri na ulici pored prolaznika, zove prostitutku da mu čita lektiru i ponižava je jer ju je platio, potom zove čistačicu da očisti navodno “leš” u kupatilu, da bi je zbog traume potom platio 20 eura. Takođe, prilazio je s leđa nepoznatim ljudima na ulici i mašinicom ih šišao na ćelavo, zbog čega su ga i napadali izrevoltirani momci.

Najskandaloznije od svega možda je to što je u jednom od snimaka skakao sa platforme jedne terase u Savu, obećavajući da će za 150.000 lajkova skočiti sa Brankovog mosta. Inače, čest je slučaj da se suicidne osobe odluče da sebi okončaju život skokom sa mosta, i to upravo onog koji Janko pominje milionima svojih pratilaca, na čije mišljenje veoma utiče.

Goran Knežević, direktor centra Srce, koji se bavi prevencijom samoubistava, saglasan je da ovakve poruke mogu da budu pogubne po našu omladinu. – Ne možemo zabraniti mladima da postavljaju slične sadržaje u trci za lajkovima, ali je zato prevencija najbolji ključ, što znači da moramo da se više bavimo mladima koji su konzumenti tog sadržaja. One koji snimaju slične snimke treba edukovati, objasniti im kako to oni utiču na svoje pratioce, jer je tu u pitanju učenje po modelu od njih, kao idola i uzora.

– Njihovo ponašanje vrlo često iz neke ne loše namere može da ima katastrofalne posledice zato što se mlade osobe vrlo često identifikuju sa onima koje vole, koje prate na tim mrežama i, nažalost, nekada nisu svesni kakvu poruku šalju. Ako neko dete od 10 do 15 godina gleda ovakav snimak, poruka koju će usvojiti svakako ne može biti lepa – rekao je on i dodao da su odrasli ti koji moraju da prate šta deca rade na mrežama i ko su njihovi idoli. atraktiva.net