10 SAVJETA KAKO DA SUDOPER UVIJEK BUDE KAO NOV: POMAŽU MASLINOVO ULJE, SODA, OCAT…

Zanimljivosti

10 SAVJETA KAKO DA SUDOPER UVIJEK BUDE KAO NOV: POMAŽU MASLINOVO ULJE, SODA, OCAT…

Dovoljno je usvojiti neke navike i paziti kakvi materijali se koriste za čišćenje, da ga ne izgrebu.

1. Koristite prostirku za zaštitu

Nije loša ideja staviti gumenu prostirku na dno sudopera izrađenog od nehrđajućeg čelika kako biste ga zaštitili od ogrebotina. Samo imajte na umu da tu prostirku treba često okrenuti i oprati kako se ne bi ostaci hrane gomilali na njoj. Odličan izbor su i rešetkasti podlošci od metala, piše 24sata.hr.

2. Obrišite ga nakon svake upotrebe

Redovitim ispiranjem i brisanjem spriječit ćete nastanak mrlja od vode. Na kraju svakog pranja dobro ga isperite i obrišite suhom krpom. Izgledat će kao nov.

3. Povremeno ga obrišite octom

Ocat je savršeno sredstvo za čišćenje sudopera od nehrđajućeg čelika, a vjerojatno ga već imate u kuhinji. Povremeno ga prebrišite octom na kraju pranja posuđa kako bi spriječili nastanak kamenca. To možete raditi svaki dan, ali i jednom tjedno.

4. Brišite ga krpom od mikrovlakana

Ostatke vode sa sudopera brišite mekanom krpom poput one od mikrovlakana koja ne ostavlja dlačice. Nije loše ispolirati ga takvom krpom na kraju dana želite li da bude blistav.

5. Ne ostavljajte suđe predugo

Želite li da vam sudoper od nehrđajućeg čelika dulje izgleda kao no, izbjegavajte dugo držati prljavo posuđe u njemu – radije ga operite odmah pa sudoper obrišite. Također, cijedite li tjesteninu, kuhanje krumpire i drugu hranu, sudoper odmah operite.

6. Čistite ga soda bikarbonom

Soda bikarbona je odlična za uklanjanje naslaga sa sudopera. Napravite gustu smjesu tako da pomiješajte pola šalice soda bikarbone s oko 3 žlice vode. Potom nanesite tu smjesu na sudoper mekom krpom ili spužvom, protrljajte i isperite.

Postoji još jedna metoda koja uključuje ocat – pomiješajte ocat i soda bikarbonu i odmah tom tekućinom prebrišite sudoper. Isperite na kraju i obrišite suhom krpom. prneosi “Hayat“.

7. Zablistat će uz soda vodu

To je voda nalik mineralnoj, a postupak je takav da najprije začepite sudoper, ulijete malo sode da prekrije dno pa sve istrljate mekom krpom.

8. Čistite ga mekim jastučićem za ribanje

Imate li posla s tvrdoglavim mrljama, poput zalijepljene hrane po sudoperu, posegnite za mekanim jastučićem za ribanje. Ova metoda pomaže kad je soda bikarbona previše slaba za tvrdokorne mrlje.

9. Izbjegavajte čeličnu vunu

Čelična vuna ili žičana četka za ribanje uobičajeni su kuhinjski alati za ribanje sudopera, ali nisu prikladni za nehrđajući čelik. Naime, ribanje njima zna izgrebati površinu sudopera, a to ne želite.

10. Pomaže i maslinovo ulje

Ono će sudoperu od nehrđajućeg čelika dati jedan lijepi sjaj. Nanesite malo ulja na mekanu krpicu i prebrišite ga, prenosi msn.com. haber.ba