AKO VAS SVRBI TIJELO VIŠE OD 2 DANA – HITNO IDITE DOKTORU: To je znak ove opasne bolesti!

Zdravlje

Svrab na koži može biti rezultat mnogih stanja, od trudnoće, dermatitisa, osipa, pa sve do problema sa jetrom i bubrezima. Iritacija može nastati na raznim dijelovima tijela, poput ruke ili noge, a može se proširiti i po cijelom tijelu.

Ljekara treba posjetiti ukoliko:

– Svrab traje više od dva dana,

– Izaziva veoma neprijatan osećaj u obavljanju svakodnevnih poslova,

– Pecka i izaziva veliko crvenilo,

– Ukoliko je praćen simptomima poput umora, gubitka kilograma, neredovnog odlaska u toalet, povišenom temperaturom i veoma izraženim crvenilom.

Svrab može biti samo bezazlena iritacija nastala usljed isušivanja kože (preispitajte se da li ste u poslednje vrijeme koristili neki novi sapun ili kupku), može biti psorijaza, kožni dermatitis, ali i koprivanjača (nastaje često kao rezultat alergije na hranu ili neku supstancu).

Takođe, osip se može javiti i kada vam neki od unutrašnjih organa strada, pa tako on može da ukazuje na bolest jetre, anemiju ili bolest bubrega. Može se dogoditi da svrab bude opomena da je štitna žlezda narušena, da ste pretjerali sa upotrebom lijekova (poput antibiotika), ali i da ste u drugom stanju.

Ukoliko ste tek sada osjetili svrab, možete isprobati hladne kupke i proizvode protiv osipa koji umiruju kožu, a ukoliko ni posle toga ne prođe odmah idite kod ljekara. Veoma je važno da brzo posjetite dermatologa, jer će vam on prepisati najbolju terapiju i otkriti koji je tačan uzrok iritacije. (novi.ba/Lepa&Srećna)