Zimska jela od kojih se debljamo – a da toga nismo ni svjesni

Zanimljivosti

Hladnije vrijeme i praznici za mnoge ljude ne znače samo smanjenu mogućnost fizičkih aktivnosti na otvorenome, nego i gomilanje viška kilograma zbog kaloričnije hrane.

Višak kalorija koje nećemo potrošiti fizičkom aktivnošću jednostavnom računicom pretvara se u višak na vagi.

Mnogi možda nisu ni svjesni da pojedine namirnice doprinose toj tužnoj statistici, pa su dijetetičari izdvojili nekoliko najozloglašenijih koje će dodati kilogram viška.

Keksi

Od domaćih keksića koje ste napravili jer volite da vam zimi kuća miriše na kolače do toga da vam je neko za praznike darovao ukusne kekse, oni su najčešći razlog debljanja tokomzimskih mjeseci.

“Većina keksa se sastoji od bijelog brašna i šećera, a oni utječu na povišenje šećera u krvi. To vodi do povišenja vrijednosti inzulina, a on je hormon koji doprinosi spremanju masnoća u tijelu”, objašnjava dijetetičarka Elise Harlow, vlasnica firme The Flourished Table, piše 24sata.hr.

Kremaste supe

Topli tanjir supe u zimskim mjesecima će vas ugrijati, ali, samo ako nije riječ o kremastim juhama.

“Krem juhe često jedemo zimi, a nevjerojatno je koliko povrća možete na taj način unijeti u prehranu. Ali, ako u supu stavljate vrhnje za kuhanje, mogli biste se iznenaditi opsegom struka. Radije birajte lakše juhe koje se baziraju na povrću”, savjetuje dijetetičarka Paula Doebrich.

Pite

Bundeva, jabuka ili orasi uz dodatak cimeta sjajan su zimski zalogaj, ali, istovremeno su izvor kalorija. Obično je riječ o hrani siromašnoj vlaknima i proteinima zbog čega ćete brzo ogladnjeti.radiosarajevo.ba