RHMZ IZDAO UPOZORENJE ZBOG PADAVINA! CRVENI meteo alarm za ove delove Srbije: Očekuje se i do 50 centimetara SNEGA!

VREMENSKA PROGNOZA

RHMZ IZDAO UPOZORENJE ZBOG PADAVINA!  CRVENI meteo alarm za ove delove Srbije: Očekuje se i do 50 centimetara SNEGA!

U Srbiji će danas biti oblačno i hladno, u nižim predelima sa kišom i susnežicom, a na planinama sa snegom uz povećanje visine snežnog pokrivača, lokalno i preko 15 centimetara za 24 časa, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vetar slab i umeren, na jugu Banata, u donjem Podunavlju i Pomoravlju povremeno jak, južnih i istočnih smerova, u toku dana u skretanju na severni prvo u Vojvodini, a uveče i u ostalim krajevima.

U Beogradu će biti oblačno i hladno, povremeno s kišom i temperaturom od dva do oko četiri stepena. Uveče i u toku noći kiša će postepeno preći u sneg. Umeren istočni vetar posle podne biće u skretanju na severni, a uveče u pojačanju.

Očekivana biometeorološka situacija može uticati na izvesne tegobe kod mentalno nestabilnih bolesnika, asmatičara i osoba sa povišenim krvnim pritiskom. Kod meteoropata mogući su glavobolјa i neraspoloženje.

U nedelju sneg u većem delu Srbije

“U nižim predelima stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 25 centimetara, a na planinama i više, samo će se na severozapadu zemlјe zadržati suvo. Naročito obilne padavine se očekuju u brdsko-planinskim predelima istočne i jugoistočne Srbije, gde može pasti i do 50 centimetara novog snega. Duvaće jak severni vetar, koji će ponegde dostizati i udare olujne jačine uz stvaranje snežnih nanosa.

Na području Beograda, sutra vetrovito sa snegom – u nižim delovima grada od 5 do 15 centimetara snega, u brdskim oko 20, a na Avali i Kosmaju i do 30 centimetara novog snega.

Upaljen meteo alarm

Zbog snega i vetra sutra će biti upaljen crveni meteo alarm za područje istočne i jugoistočne Srbije.

U objašnjenju, na zvaničnom sajtu RHMZ navodi se da crveni alarm znači “vrlo opasno vreme”.

“Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi”, objavio je RHMZ.

pink.rs