Padaju cijene goriva: Spremnik benzina jeftiniji za 16,5 kuna?

Region

Od utorka će pojeftiniti cijene benzina i dizela, neslužbeno doznaje portal Cijene goriva. Ministar Ćorić je rekao danas da je uredba u potpunosti ispunila cilj svog donošenja

Vlada je danas ukinula uredbu o ograničenju cijene naftnih derivata, nakon gotovo dva mjeseca, a kao što smo i ranije napisali, cijene benzina i dizela trebale bi pasti.

Kako neslužbeno doznaje portal cijenegoriva.info, spremnik benzina od 50 litara od sutra bi mogao biti jeftiniji za 16,5 kuna.

Prosječni spremnik dizela mogao bi pojeftiniti nešto manje, za otprilike 6,5 kuna.

Pojeftinit će i plin, a prosječni spremnik koštat će oko dvije kune manje.

– Uredba je u potpunosti ispunila cilj svog donošenja i od sutrašnjeg dana njezinim prestankom važenja dopustit ćemo da se maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata formiraju slobodno – rekao je ministar Ćorić na sjednici Vlade i dodao kako se nada da do toga neće ponovno doći, no ako dođe, Vlada će, rekao je, ponovno reagirati.

Posljednja tržišna cijena eurosupera 95 bila je 11,35 kuna prije nego je Vlada ograničila cijenu. Tada je cijena barela sirove nafte bila 82,48 dolara. Sada je cijena barela u petak bila 69,75 dolara. To znači da je cijena pala 18,25 posto, navodi Tin Bašić s portala cijenegoriva.info.

– Cijene barela sirove nafte ne određuju cijene goriva u Hrvatskoj, ali pokazuju smjer kretanja. Vrlo važan čimbenik u određivanju cijene je i marža naftnih kompanija. Naime, prilikom ‘zamrzavanja’ cijena, odnosno Vlada je ograničila najvišu cijenu naftnih derivata, ministar financija Zdravko Marić kazao je kako je marža naftnih kompanija po litri benzina 1,44 kune – kaže Bašić.24sata