Nevrijeme u Splitu: Obilne padavine potopile gradske ulice za samo sat vremena

Region

Obilne padavine koje su danas zahvatile područje Dalmacije uzrokovale su poplave u velikom dijelu Splita dok su se potoci slivali niz gradske ulice, otežavajući odvijanje saobraćaja.

Rekordna količina kiše izlila se u samo sat vremena, u periodu od 8:30 do 9:30 sati, kada je palo 36 litara. Ukupno je od ponoći palo 76 litara, piše Dalmacija danas.

Zbog kolapsa koje je uzrokovalo nevrijeme na terenu su prisutne vatrogasne i cestovne službe, kao i radnici vodovoda.

Vozači se upozoravaju na oprez jer su glavne saobraćajnice u gradu potopljene, a voda je prodrla i u unutrašnjost ugostiteljskih objekata, ali i stambenih zgrada, dok su neki automobili ostali zaglavljeni.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita za Hinu su rekli da su do 11 sati imali desetak intervencija ispumpavanja vode iz prizemnih prostorija zgrada, a jednog su vozača izvukli iz automobila zaglavljenog u vodi na Poljudu.

Videosnimci na YouTubeu prikazuju automobile kako se probijaju kroz potoke koji su se stvorili na cestama dok kiša ne prestaje padati.

Kako su najavili iz hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda prestanak kiše očekuje se tek navečer, a za područje Južne Dalmacije zbog količine kiše na snazi je narandžasto upozorenje

novi.ba