Da li odmrznuto meso smete ponovo da vratite u zamrzivač? Odgovor zavisi od JEDNE stvari…

Uncategorized

Da li odmrznuto meso smete ponovo da vratite u zamrzivač? Odgovor zavisi od JEDNE stvari…

Kada se radi o zamrznutom mesu, neko opšte prihvaćeno pravilo glasi da kada ga izvadite iz zamrzivača, više ga ne vraćate nazad. Idealno bi bilo da uvek odmrznete količinu koja vam je potrebna, i tako izbegnete drugo zamrzavanje.

Međutim, šta da radite kada je količina mesa koju ste odmrzli prevelika, i kada ne znate šta da radite sa viškom.

Ponekad se desi da precenite koliko će vam biti potrebno mesa za neki recept, ali ako ga odmrznete, a zatim vratite u zamrzivač, možete ozbiljno uticati na ukupan ukus i kvalitet (što je važnije) proizvoda.

Kad jednom zamrznete meso ono gubi vlagu. Kad god ste ostavili smrznuto pakovanje mesa da se odmrzne pre kuvanja, verovatno ste videli tečnost koja se otapa. Kada ga vratite u zamrzivač, ono ponovo gubi vlagu, tako da vaše dvostruko zamrznute pileće grudi sigurno neće biti sočne koliko biste želeli.

Međutim, ako se desi da vam ostane višak odmrznutog mesa i želite ponovo da ga zamrznete, to možete uraditi ako ste ga odmrzavali u frižideru ili bilo kom drugom prostoru koji održava temperaturu manju od 5°C.

Ako ste meso odmrzavali na sobnoj temperaturi ili u mikrotalasnoj nemojte ga ponovo zamrzavati. Ako primetite neprijatan miris ili drugačiju boju mesa nemojte ga koristiti.

Jednom kada je vaše meso zamrznuto, imajte na umu da ne može zauvek ostati u zamrzivaču. Šnicle, odreske i kotlete možete držati oko godinu dana u zamrzivaču, ali mleveno meso ili kuvano smrznuto meso tri do četiri meseca. (objektiv.rs)