Blinken: Rusija da povuče trupe ili slijede najteže sankcije

Svijet

SAD su danas pozvale Rusiju da povuče svoje trupe sa ukrajinske granice, upozoravajući da bi ruska invazija izazvala sankcije koje će pogoditi Moskvu teže od svih do sada nametnutih.

“Ne znamo da li je predsjednik Vladimir Putin donio odluku da izvrši invaziju. Znamo da on postavlja kapacitete da to učini u kratkom roku ako tako odluči”, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

On je dodao da su, ako Rusija krene putem konfrontacije kada je u pitanju Ukrajina, jasno stavili do znanja da će “odgovoriti odlučno, uključujući niz ekonomskih mjera visokog uticaja od kojih su se uzdržavali u prošlosti”.

Blinken je odbio da navede sa kojim sankcijama bi se Rusija mogla suočiti i ohrabrio je i Moskvu i Kijev da se vrate diplomatiji i ožive mirovni plan za istočnu Ukrajinu iz 2014. godine.

Blinken je govorio u letonskoj prijestonici Rigi nakon savjetovanja sa ministrima spoljnih poslova NATO-a i Ukrajine o odgovoru na ono što Kijev kaže da je rusko nagomilavanje više od 90.000 vojnika u blizini granice.

Rusija negira agresivne namjere u trenutnoj krizi i kaže da odgovara na prijeteće ponašanje NATO i Ukrajine.

Kremlj je saopštio da se plaši da se Ukrajina sprema da pokuša da ponovo zauzme oblasti koje kontrolišu proruski borci u regionu Donbasa na istoku zemlje, što Kijev negira.

Rusija je ublažila uticaj sankcija uvedenih zbog Krima smanjenjem zaduživanja na stranim finansijskim tržištima i održavanjem velikih deviznih i zlatnih rezervi.n1