(VIDEO) Medvjedu glava zapela u plastičnoj flaši, mjesec dana je tako hodao…

Region

(VIDEO) Medvjedu glava zapela u plastičnoj flaši, mjesec dana je tako hodao…

Medvjed kojem je na glavi zaglavio plastični spremnik oslobođen je nakon mjesec dana. Srećom, životinja je zadobila samo lakše povrede.

Medvjed je prvi put uočen prije nekoliko sedmica u okrugu Collier, u SAD-u, s plastičnim spremnikom na glavi. Državni biolozi pokušali su pratiti i uhvatiti životinju, ali je nisu uspjeli locirati.

Ponovo je uočen tek tri sedmice kasnije kada se pojavio na sigurnosnoj kameri u jednom dvorištu porodične kuće. Srećom, ovoga puta je lociran i smiren.

“Ženka medvjeda bila je teška 113 kilograma. Uhvaćena je malo prije ponoći. Biolog ju je spustio na tlo pa uklonio spremnik s njezine glave”, piše na Facebook stranici organizacije MyFWC Florida Fish and Wildlife za pomoć životinjama.

Moguće je da je spremnik dio automatske hranilice za kućne ljubimce. Znatiželjni i gladni medvjed vjerovatno je u nju gurnuo glavu pa je više nije mogao skinuti.

Nakon 28 dana nošenja spremnika, bio je u dobro stanju. Imao je ranu oko vrata i na licu, na mjestu gdje je hranilica bila zaglavljena. Rana je očišćena i liječena antibioticima. Medvjed je zdrav, može jesti i piti bez ikakvih problema.

“Nakon dan i po motrenja, medvjed je pušten u sigurno područje državne šume Picayune Strand”, zaključuje se u objavi. index.hr