NAJUKUSNIJA KISELA ZIMNICA: Turšija koja će vam trajati do sljedećeg proljeća (PROVJERENI RECEPT)

Uncategorized

Turšija od paprika, krastavčića i drugog povrća po vašoj želji održaće se zahvaljujući ovom receptu i biti ukusna sve dok ne stigne svježa salata naredne sezone!

Za pripremu turšije veoma je važno odabrati zdrave, jedre, sveže i neoštećene plodove. Po želji i ukusu ukućana, nabavite žutu papriku šilju, zeleni paradajz, krastavčiće, šargarepu, karfiol, piše Lisa.rs.

Recept je odmjeren prema količini presolca od 10 litara, a vi srazmjerno povećajte količinu svih sastojaka ukoliko vam ovo nije dovoljno za povrće potrebno vašoj porodici.

Povrće operite, karfiol očistite od lišća i podielite na “cvjetiće”, šargarepu oljuštite, na paprici skratite drške. Operite još jednom i raširite na kuhinjskim krpama da se prosuši.

Slažite u burence tako da bude čvrsto spakovano, ali pazite da se ne ošteti. Po želji, možete dodati i četvrtke glavica kupusa. Na svaki red povrća sipati pomalo šećera. Odozgo pažljivo zaštitite plastičnom rešetkom koja ne dozvoljava da povrće ispliva iz presolca, pa pritisnite kamenom ili teglom napunjenom presolcem.

Presolac pripremite po sljedećem receptu i vodite računa da ne povećavate količinu sredstava za konzerviranje – imajte na umu da je jedino ograničena upotreba ovih sredstava bezbjedna za vaše zdravlje!

Sastojci:

10 litara vode
300 gr soli
200 ml esencije
20 gr vinobrana
20 gr konzervansa

Priprema: Vinobran i konzervans prokuvati u 1 litar vode pa dodati u 9 litara vode da se rastvori. Esenciju dodati na kraju. Po povrću sipati malo šećera.novi.ba