7 ZNAKOVA DA JE TIJELO PUNO TOKSINA: Na njih ne obraćamo pažnju, a signal su da se tijelo bori sa otrovima!

Zdravlje

7 ZNAKOVA DA JE TIJELO PUNO TOKSINA: Na njih ne obraćamo pažnju, a signal su da se tijelo bori sa otrovima!

Neki problemi zapravo su znak da se tijelo bori sa toksinima – prepoznajte ih!

Toksine unosimo u organizam na razne načine, a neki od njih su neizbježni. Između ostalog, zagađenje vazduha može biti jedan od krivaca, ali i hrana i piće – setite se samo profesorke Ljubinke Rajaković, koja kaže da nedeljno pojedemo plastike u veličini jedne platne kartice!

Dakle, jasno je da unosimo razne toksine, ali ono što je jednako važno je da umemo da prepoznamo da su se otrovi nataložili u tijelu, a to se manifestuje ovim simptomima.

Nesanica

Nesanica je jedna od glavnih posljedica nakupljanja toksina u organizmu. Ako konstantno imate problema sa spavanjem, bilo bi dobro da provjerite zdravlje jetre jer je nesanica često povezana sa problemima u radu tog organa.

Jetra inače neutrališe toksine, pa može pomoći da u ishranu ubacite namirnice bogate sumporom, prije svega bijeli luk.

Glavobolje

Uporne i hronične glavobolje mogu da budu znak da u tijelu imate previše toksina. Štaviše, nataloženi otrovi u tijelu su jedan od najčešćih uzroka glavobolja, zato obratite pažnju.

Letargija

Ukoliko se osjećate letargično, ne bi bilo loše da razmislite o detoksikaciji. Najbolje što možete da uradite je da unosite više voća i povrća, ali prije svega namirnice bogate vitaminom B, jer je on veoma važan za mentalne funkcije poput koncentracije i pamćenja.

Problemi s kožom

Problematična koža, sklona pojavi bubuljica i osipa, zapravo može biti posljedica nagomilanih toksina u tijelu. Koža je najbolji pokazatelj da nešto nije u redu sa organizmom, jer sve što ne valja izbacuje se na njenu površinu.

Promjene na jeziku

Hrana koja sadrži toksine može da poremeti sluz sistema za varenje, što uključuje i jezik. Ako je površina jezika postala bijele ili žute boje, gotovo je sigurno da se probavni trakt bori protiv toksina.

Nakupljanje masnog tkiva na stomaku

Toksini koje unosite kroz hranu i piće, ali i toksini koje udišete pospješuju nakupljanje masnog tkiva na stomaku. To se događa zato što mnogi toksini koji se zadrže u tijelu dospeju u abdomen i ostanu tu, a mogu se ukloniti jedino detoksikacijom.

Osjećaj vrućine

Tijelo izbacuje toksine znojenjem, a kada ima mnogo nataloženih otrova, ono će se više i boriti protiv njih, pa ćete samim tim i više znojiti. Dakle, može se desiti da vam je stalno vruće, čak i kada je napolju ili u prostoriji u kojoj se nalazite prilično hladno. (novi.ba)