Ispovijest čovjeka u kojeg je prvi pucao ubica dječaka: Izmiče se, uperi pušku….

Region

U planinskom selu Zavait mještani su u nevjerici dan nakon ubistva devetogodišnjeg dječaka iz Foče, koje je počinio njihov komšija Borivoje Tešović.

Jedan od njih, Rajko Dujmić, u izjavi za novinare kazao je kako je poznavao Borivoja, ali da niko nije mislio da predstavlja prijetnju po okolinu.

“Poznavao sam ga, da je nešto prijetio, nije, ali nije bio ‘čist’. Nisam ništa čuo kad se ubistvo desilo, ali su mi komšije rekle da je bio agresivan, vrištao je, a onda zasreo vozilo, ubio dijete i nastavio dalje”, ispričao je Dunjić, piše Srpskainfo.

Tešović je na više mjesta na regionalnom putu Zavait-Čelebići, koji dalje vodi prema Pljevljima, pravio barikade i pucao na vozila. Prvi u koga je pucao bio je Radenko Kunarac, s kojim se poznaje još od djetinjstva. Zaustavio ga je i s uperenom puškom izveo iz vozila.

“Pucao mi je odmah pored lijeve noge iz puške ‘papovke’. Katastrofa kakve su mu oči bile, pogled njegov”, ispričao je Kunarac.

Borivoje Tešović ga je potom natjerao da odu do njegove kuće, a na tom putu još dva puta je pucao u njega i to u visini grudi.

“Izmiče se dva metra, uperi pušku ponovo u predjelu grudi, drhti mu ruka, da li namjerno ili nenamjerno, promaši me. Dva puta je pucao, ruka je zadrhtala i nije me pogodio”, prisjetio se Radenko.

Iz podruma svoje kuće Tešović je uzeo bombe, municiju i jednu minu i natjerao Radenka da ga vozi prema Čelebićima, ali je Radenko uspio da ga ubijedi da nema dovoljno goriva, pa ga je ostavio na putu i pobjegao za Foču, gdje je sve odmah ispričao policiji.

“To je doživotna trauma. Kako te neće potresti kad ti neko prijeti da će te ubiti?! To je trauma nezapamćena, cijelu noć nisam zaspao sat vremena. Neko ti dva puta na grudi prinosi cijev i puca, misliš se hoće li te ubiti, neće li”, dodao je uznemireni Kunarac.

Nakon toga Tešović je na dva različita mjesta pucao na još tri automobila i u jednom od njih usmrtio devetogodišnjeg dječaka.

Jedno vozilo je zaustavio i natjerao vozača da ga odveze u Čelebiće. Uslijedila je filmska potjera i policija ga je ubrzo locirala u Lovačkom domu u Čelebićima, gdje ga je usmrtila zbog pružanja otpora.

Ubica je, nezvanično, bio duševno oboljelo lice i, prema nezvaničnim informacijama, mnogima u Foči je prijetio da će ih ubiti, a i Radenku je rekao da kod sebe ima spisak tih ljudi. U Tužilaštvu kažu da osumnjičeni za ubistvo dječaka nikada nije prijavljivan za krivična djela i da nije prolazio kroz njihovu evidenciju.radiosarajevo.ba