‘Imaš troje djece? Zdravi su, vodi ih u vrtić i izvoli ići raditi!’

Zanimljivosti

Na kraju krajeva, čemu učimo našu djecu ako majke stoje doma i ‘piju kavu’ i samo čuvaju djecu. Tu djecu je potrebno socijalizirati, a to znači da im treba vrtić, tvrdi Dijana Aničić

Dijana Aničić, predsjednica splitske udruge “Anđeli”, reagirala je mnogobrojne kritike koje se ovih dana upućuju zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću nakon što je odlučio ukinuti mjeru roditelj-odgojitelj.

Aničić, majka dvoje djece, Josipe (21) i Duje (23), stopostotnog invalida, rekla je za Slobodnu Dalmaciju kako joj nije poznato koliko je Bandićeva mjera uopće imala uporište u zakonu jer je pitanje kakve je ugovore Grad potpisivao s korisnicima.

– Nikada nisam vidjela ni jedan takav ugovor – rekla je, dodavši da kao roditelj njegovatelj u Hrvatskoj ima 4000 kuna za 24-satnu skrb o teško bolesnom djetetu.

Ipak, ona to ne koristi.

– Ta cifra je plafon što se može dobiti, svi roditelji s takvim statusom dobiju isti iznos novca. Potpisuje se ugovor o radu, po posebnim uvjetima, koji prestaje smrću korisnika. To je doživotna ili cjeloživotna skrb. No, tih 4000 kuna ne može zadovoljiti osnovne potrebe teško bolesnog djeteta, a kamo li nešto više za dijete ili osobu s teškoćama – rekla je.

Osvrnula se i na vrijeme kada je Bandić donio mjeru roditelj-odgojitelj i poručila kako su roditelji-njegovatelji bili vrlo ljuti zbog novčane razlike, no da se ništa nije moglo napraviti.

– To je bila Bandićeva odluka, znači gradonačelnika Grada Zagreba, koju je on legitimno mogao provesti iz svog proračuna što nije mogao niti može napraviti ijedan drugi grad u državi. I onda su se odjednom u Zagrebu počela pronalaziti djeca… Ma dajte, molim vas! Nekad, kad su roditelji imali troje djece, normalno su ih odgajali i radili. Je l’ imaš troje djece?! Zdrava su, vodi ih u vrtić i izvoli ići raditi! Zato nam se i događa u državi ovo što se događa. Zašto nije taj novac koji je potrošio na tu mjeru, uzeo i izgradio vrtiće?! Na kraju krajeva, čemu učimo našu djecu ako majke stoje doma i ‘piju kavu’ i samo čuvaju djecu. Tu djecu je potrebno socijalizirati, a to znači da im treba vrtić i sve ostalo što je primjereno njihovoj dobi – smatra.

Poručila je kako smatra da ta mjera nije dobra ni za djecu ni za roditelje.

– Roditelji trebaju ići raditi, a taj se novac trebao preusmjeriti na izgradnju vrtića, škola, bilo kakvih obrazovnih ustanova, koje će biti korisne toj djeci. Na koncu konca, mi svojim primjerom pokazujemo djeci kako treba živjeti i raditi. Ako im kažemo da će živjeti od naknada, kakvu im poruku šaljemo? A u pitanju su zdrava djeca, koja će sutra odgajati vlastitu. Što ćemo im reći? Nemojte raditi, stojte doma, živjet ćete od socijalnih naknada?! Umjesto da se vlastitim trudom i radom zalažu za sebe, svoje obitelji i bolje društvo, ovakvim pristupom neće biti socijalizirana niti će biti naučena na rad – rekla je.24sata