BIZARNA SITUACIJA: Par greškom dobio embrion drugog para, rodila im se ćerkica koju su onda zamenili za svoju i sada tuže kliniku

Zanimljivosti

Par iz Kalifornije tužio je kliniku za veštačku oplodnju jer je žena rodila dete drugog para, pošto su joj dali pogrešan embrion u klinici.

Dafni i Aleksander Kardinale su u septembru 2019. dobili devojčicu koja uopšte nije ličila na njih. Posle DNK testiranja pronašli su par koji je dobio njihovu devojčicu i odlučili su da zamene decu.

Kardinaleovi sada tuže Kalifornijski centar za reproduktivno zdravlje kao i laboratoriju In VitroTek iz Los Anđelesa za nemar, prikrivanje greške i loše lečenje.

Prilikom emotivne konferencije za novinare, Dafni Kardinale je rekla da će njihove “uspomene na rođenje uvek biti uprljane bolesnom realnošću da je naše biološko dete dato nekom drugom, a da beba za koju sam se borila da je donesem na svet nije naša”.

Kardinale je rekla i da joj je “uskraćena prilika da nosi svoje dete”.

Veštačka oplodnja IVF

Greške prilikom veštačke oplodnje (IVF) – kada se ženine jajne ćelije u laboratorijskim uslovima oplode muškarčevom spermom i vrate u ženinu matericu – nažalost su prilično česte.

Jedna porodica iz Kalifornije je 2019. godine otkrila da je njihovo dete rodila žena u Njujorku. Tužili su je jer je želela da zadrži dete, ali je sudija kasnije doneo presudu u korist genetskih roditelja.

U tužbi podnetoj sudu u Los Anđelesu se navodi da je par potražio pomoć klinike u leto 2018. Godinu dana kasnije, Kardinaleovi su dobili dete za koje su verovali da je njihovo.

Kardinale je rekla da je očekivala plavokoso dete, poput njihovog prvog deteta i da se iznenadila kada je videla devojčicu “mnogo tamnije kože”. Aleksander je bio toliko šokiran da se sklonio iz sale, navodi se u tužbi.

Par je posle dva meseca sproveo DNK testiranje koje je potvrdilo da oni nisu biološki povezani sa detetom. “Prostorija se skupila, bilo mi je muka i potpuno sam otupeo”, rekao je Aleksander Kardinale.

Klinika im je onda pomogla da pronađu drugi par iz Kalifornije koji je dobio njihovu čerku. Ćerkica Kardinaleovih imača je četiri meseca kada su je prvi put videli. Posle nekoliko sastanaka, dva para su se odlučila na pravni proces zvanične razmene beba do kog je došlo u januaru 2020. godine.

“Umesto da dojim svoje, dojila sam i povezala sam se sa detetom koje sam kasnije morala da dam”, rekla je Kardinaleova i dodala da je čitav incident najteže pao njihovoj sedmogodišnjoj ćerki koja nije razumela šta se dešava.

“Horor ove situacije se ne može ublažiti”, navodi se u tužbi.

Kardinaleovi su potražili i stručnu pomoć zbog pretrpljenog stresa i depresije, a njihov advokat je rekao da i druga porodica planira tužbu.Kurir.rs