Znate li razliku između „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“ namirnicu…

Zdravlje

Znate li razliku između „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“ namirnicu…

Više od polovine građana EU ne razlikuje oznaku „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“, pa zbog toga na godinu u smeću završi oko devet miliona tona hrane.

Nerazumevanje tih znaka jedan od vodećih razloga zašto često zdravstveno ispravna hrana završi u smeću, piše portal HRT.hr.

Zbog nerazumevanja tih oznaka ponekad se konzumiraju namirnice koje nisu sigurne, ali i nepotrebno baca zdravstveno ispravna hrana.

„‘Upotrebiti do’ je karakteristika roka trajanja koji se odnosi na sigurnost hrane. Iza toga roka nije dobro konzumirati tu hranu, jer ona nije sigur“, kaže Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. To su namirne koje se brzo kvare, kao što su sveže mleko i sir, meso i riba.

Oznaka „najbolje upotrebiti do“ govori o kvalitetu hrane, ali te se namirnice mogu koristiti i nakon isteka roka trajanja: „Naravno, ukoliko su čuvane pravilno, ukoliko ambalaža nije oštećena, ukoliko nemamo vidljive promene.“na toj hrani, kaže Sokolić.

To su čips, šećer, so, brašno, beli pirinač, kafa, čokolada.

Evropska unija ima najviše standarde vezane uz sigurnost hrane. U Hrvatskoj i još pet zemalja EU-a sprovodi se intenzivna edukativna kampanja „EU bira sigurnu hranu“. No, interes industrije je, kaže europarlamentarka Biljana Borzan, da rokovi trajanja prehrambenih proizvoda budu što kraći kako bi se potrošače podsticaio da bacaju proizvode kojima je istekao rok i kupuju nove.

„Sledeće godine očekujemo da će se napraviti jedna oznaka na pakovanju koja će biti lakše razumljiva i koja neće stvarati to da se hrana baca u smeće preuranjeno“, kaže Borzan.

Osim nerazumevanja vezanog uz rok trajanja, zabrinjavajući je podatak i što samo desetina potrošača u Hrvatskoj redovno čita deklaracije na proizvodima. haber.ba