Balkanci vole prženice, ali ne znaju kako ih treba pravilno pripremiti: Trik koju znaju samo prave domaćice – jeste li među njima?

Uncategorized

Balkanci vole prženice, ali ne znaju kako ih treba pravilno pripremiti: Trik koju znaju samo prave domaćice – jeste li među njima?

Savršene prženice su hrskave na ivicama, a nježne i mekane u sredini, ne treba da budu previše masne, ali ni suve, a takođe nije dozvoljeno da budu pregorjele ili nedovoljno pečene… No, sasvim sigurno vam nikada nije pošlo za rukom da dobijete baš takve – bez ijednog navedenog kiksa!

A stvar je samo u pažljivoj pripremi, strpljenju i trikovima iskusnih majstora, koje vam sada i donosimo. Dakle, ako su vam prženice gnjecave, zagorjele ili pak “žive”, evo gdje griješite i kako to da popravite.

Sječete hljeb isuviše tanko – Ako su kriške suviše tanke, hleb može lako da se raspadne jer je smjesa od jaja “teška”. Kriške bi trebalo da budu debele oko santimetar i po.

Koristite svjež hljeb – UvIJek je bolje koristiti hljeb koji je odstojao bar jedan dan.

Pržite ih na maslacu – Maslac gori na visokim temperaturama, pa je daleko bolje ipak koristiti biljno ulje.

Ne koristite mlijeko – Premda ovo kod nas nije uobičajena praksa, prženice ipak budu mnogo ukusnije kada se u smjesu sa jajima doda i mlijeko, i to punomasno!

Stavljate previše jaja – Neka okvirna formula za pripremu smjese od jaje jeste da na dvije kriške hljeba treba iskoristiti četvrtinu šoljice mlijeka i jedno jaje.

Zaboravljate začine – Prstohvat kima, bibera ili malo parmezana u smjesi učinit će obične prženice “remek djelom”, a ako volite slatku varijantu neka to budu cimet, vanila ili šećer u prahu.

Nestrpljivi ste – Ulje mora da bude vruće kako prženice ne bi upile previše masnoće. Pecite ih na srednje jakoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane, prenosi “Novi“. haber.ba