Ako se sa suprugom ne slažete oko ovih stvari, postoji velika vjerojatnost da ćete se razvesti…

Zanimljivosti

Ako se sa suprugom ne slažete oko ovih stvari, postoji velika vjerojatnost da ćete se razvesti…

Znanstvenici na Sveučilištu California-San Diego (UCSD) objavili su veliko istraživanje koje su u periodu od 2004. do 2017. godine provodili u Njemačkoj. U godišnjem upitniku koji su slali ispitanicima pitali su ih koliko je vjerojatno da bi poduzeli određene rizike kad su u pitanju posao, vožnja, sport i financijske odluke.

Znanstvenici su potom prilagodili kontrolne karakteristike za parove, kao što su razlika u obrazovanju, kulturalna pozadina, različite vjere i regije podrijetla. Ustanovili su da su najpouzdaniji pokazatelj očuvanja braka različitosti u podrazumijevanju rizika.

Naime, razlike u pogledu na financijski rizik su na vrhu top liste stvari koje će razoriti vezu, a razvod je dvostruko izgledniji kad se partneri ne slažu oko toga koliko oprezno treba trošiti novac, prenosi Best life online.

– Svađa oko novca je najčešći razlog razvoda, no osnovni pokretač tih svađa je razlika u stavovima oko rizika. Ti stavovi određuju odluke oko investiranja poput kupnje nekretnine ili proširenja obitelji. Ako partneri imaju drugačiji pogled na rizike, često se neće slagati oko uobičajenih i važnih investicija u braku – kazala je autorica studije dr. Marta Serra Garcia.

c određuje i druge sastavnice braka, pa su tako rezultati studije pokazali da parovi koji imaju različite poglede na financijski rizik često nemaju zajednički dom ili ne ulaze u projekte preuređenja doma. No Garcia kaže da se takve razlike mogu premostiti s vremenom.

– S jedne strane, kućanstva dijele zajednička dobra kao što je, primjerice, stanovanje pod istim krovom. Za to postoji optimalna sličnost u stavovima o riziku. No s druge strane, kućanstva u kojima postoje dva izvora prihoda tipično su rizičnija. Budući da supružnici udružuju svoje prihode, ako jedan ima manje pouzdane prihode drugog, razlike u stavovima o riziku mogu biti optimalne i postati izvor napetosti – pojašnjava Serra Garcia.

Način na koji netko pristupa novcu i njegova spremnost na preuzimanje financijskih rizika nisu cjeloživotne karakteristike. Studija je također otkrila da supružnici s vremenom postaju sve sličniji i da se njihov pogled na rizik može promijeniti.

Rezultati su pokazali da su mnogi supružnici postali globalno fiskalno odgovorniji kao par tijekom globalne recesije 2009. i da je manja vjerojatnost da će isti brakovi završiti razvodom.

– Asimilacija preferencija mogla bi biti mehanizam za rješavanje sukoba unutar brakova. Kao rezultat toga, ovi parovi imaju veću vjerojatnost da ostanu zajedno – kazala je Garcia.

Studija zaključuje da bi nalazi o financijskom riziku i razvodu mogli pomoći u boljem pronalaženju partnera, osobito online. S obzirom na to da se trećina američkih parova trenutno sastaje na internetu, znanstvenici sugeriraju da bi dodavanje jednostavnih upitnika profilima za upoznavanje o sklonostima rizika moglo povećati stopu uspjeha.

– Internetske web stranice za upoznavanje često dizajniraju algoritme koji pokušavaju pronaći optimalno podudaranje. Ako bi takve web stranice predložile podudaranja među pojedincima koji su slični u svojim stavovima o riziku, to bi moglo smanjiti vjerojatnost da će se, ako i postanu par, u budućnosti razvesti – zaključila je Serra Garcia. prenosi 24sata. haber.ba