Pet namirnica koje će vam pomoći da izbacite nikotin iz organizma…

Zdravlje

Pet namirnica koje će vam pomoći da izbacite nikotin iz organizma…

Svi znamo da je konzumiranje duhana izrazito štetno za zdravlje i da je prilično teško otarasiti se ove navike. Čak i ako uspijete, efekat nikotina će trajati godinama. Međutim, postoje namirnice koje vam mogu pomoći da izbacite nikotin iz tijela.

Brokule su bogate vitaminima C i B5, a poznato je da konzumiranje duhana smanjuje nivoe vitamina C u organizmu. One će vam naročito olakšati proces izbacivanja nikotina. Karfiol, prokule, kelj, repa, kupus, rukola i keleraba su također korisni.

Sok od narandže je isto tako bogat vitaminom C. Redovna konzumacija narandže će ubrzati metabolizam i osloboditi vas osjećaja stresa. Nikotin razgrađuje kolagen, najvažniju bjelančevinu u organizmu, a vitamin C igra vitalnu ulogu u njegovom formiranju.

Nikotin također oštećuje kvalitet kože. Sok od mrkve sprečava njeno starenje i omogućava joj da se oporavi. Sadrži vitamine A, C, K i B koji su dokazano efikasni u izbacivanju nikotina.

Špinat je jedno od najzdravijih povrća jer sadrži velike količine folne kiseline. Ona štiti pankreas od štetnih efekata koji su uzrokovani nikotinom. Konzumiranje špinata preporučuje se i osobama sa visokim krvnim pritiskom jer ga kalij snižava.

Kivi normalizuje nivoe vitamina A, C i E. Smanjuje nakupljanje metabolita koji uzrokuju rak. Još jedna prednost kivija je ta što pomaže u čišćenju jetre. prneosi “Klix“. haber.ba