Evo kako da izliječit kurje oko – Ova smjesa će vam pomoći: Žuljevi nestaju kao rukom odnešeni…

Zdravlje

Evo kako da izliječit kurje oko – Ova smjesa će vam pomoći: Žuljevi nestaju kao rukom odnešeni…

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam da normalno hodamo. Bolovi koje izaziva kurje oko su intenzivni i teško izdržljivi, posebno na pritisak dok hodamo ili zbog uske obuće koju nosimo.

Najsličnija pojava kurjem oku je žulj, ali zamislite neki tvrdi žulj koji se stalno vraća i na čijem je mjestu koža zadebljana i bolna na dodir. Na sreću postoje neki prirodni lijekovi za kurje oko i tvrdu kožu na stopalima.

Lijek za kurje oko i tvrdu kožu na stopalu:

Pokušajte neku od metoda koje donosimo. Pomoći će vam da uklonite kurje oko ili tvrdu kožu koja se pojavila od žuljeva.

Kurje oko na stopalu:

Da bi riješili problem namočite stopala u vrućoj vodi na večer, prije nego odete u krevet. Pažljivo ih obrišite čistim ručnikom i na problematična mjesta nanesite limunov sok. Ponavljajte ovaj postupak svake večeri, sve dok ne postignete željene rezultate.

Lijek za kurje oko je i ricinusovo ulje. Nakapajte malo ricinusovog ulja na kurje oko i lagano ga utrljajte. Ponavljate postupak, sve dok ricinusovo ulje ne omekša kurje oko – da ono samo ispadne.

Svježi ananas još je jedan prirodni lijek za kurje oko. Nemojte koristiti ananas iz konzerve, nego svježe rezani ananas. Odrežite komad potrebne veličine i prislonite ga na kurje oko ili zadebljanu kožu. Pričvrstite ananas čistim zavojem i pustite da stoji preko noći. Ujutro skinite zavoj i ananas, namočite stopala u jako toploj vodi, i pokušajte ukloniti kurje oko. Ako je ananas djelovao, kurje oko bi trebali lako da uklonite.

Za tvrdu kožu između nožnih prstiju pripremite oblog od esencije i zimzelena te stavljajte ga ujutro i navečer kroz nekoliko dana. Tvrdu kožu možete omekšati i čestim nanošenjem maslinovog ulja, ulja od sezama, ricinusovim uljem ili uljem od pšeničnih klica.

Možete pokušati sa kupkom od stolisnika. Jednu šalicu lista ove biljke i jednu žličicu soli stavite u 3 litre ključale vode, i odmah skinite sa vatre. Poklopite lonac i ostavite da se ohladi do ugodne temperature. Nakon toga procijedite tekućinu i u njoj namačite stopala. Ponavljajte po nekoliko puta dnevno.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)