KADA PALAC TRNE, TIJELO VAS UPOZORAVA NA BOLEST: Naizgled bezazleni simptom ukazuje na OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM…

Zdravlje

KADA PALAC TRNE, TIJELO VAS UPOZORAVA NA BOLEST: Naizgled bezazleni simptom ukazuje na OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM…

Često je utrnulost palca na nozi posledica neudobne obuće i fizičkog pritiska, ali iza ove pojave mogu da se kriju i različita oboljenja. Evo šta sve može da uzrokuje bol u nožnom palcu, piše Mondo.rs.

Zakrivljenost karlica i problematično držanje

Zakrivljenost karlice može biti urođena ili je rezultat određenog fizičkog napora. Često se javlja i kada je dužina nogu nejednaka, što pravi razliku u pritisku na stopala i konkretno na nožne palčeve. Ako se utrnulost često javlja prilikom hodanja ili trčanja, vrijeme je za posjetu ljekaru.

Nedostatak vitamina B12

Konstantni deficit ovog vitamina doprinosi oštećenju mijelinske ovojnice – zaštitne ovojnice nerava. Kao rezultat javljaju se neurološki simptomi u obliku nelagode, uključujući utrnulost.

Diskus hernija

U slučaju diskus hernije, pulpa njenog jezgra probija se kroz anulus fibrosus – to može da izvrši pritisak na okolne nerve i da doprinese utrnulosti. Problemi s prstima, stopalima i potkolenicama obično su uzrokovani diskus hernijom u lumbalnoj regiji.

Dijabetes

Kada povrmeno osjećate na vam je nožni palac utrnuo, to može biti simptom dijabetesa. Ovaj problem ukazuje na povišen šećer u krvi. Ljudi sa dijabetesom često pate od slabe cirkulacije u nogama, što je posljedica ateroskleroze (vaskularna kalcifikacija).

Pretjerani unos alkohola

U ovom slučaju moguće je da je došlo do oštećenje nerva, a ako je oštećenje u nogama, javlja se utrnulost u prstima.

Mortonov neurom

Mortonov neurom je kompresivna neuropatija interdigitalnog nerva, tj. nerva koji se nalazi između nožnih prstiju. Ova patologija znači zadebljanje nerava (tačnije, njihovih delova vezivnog tkiva) u metatarsusu. Benigni rast nervnog tkiva često izaziva utrnulost prstiju pored osjećaja pečenja i probadajućeg bola. Mortonov neurom se često razvija sa godinama kod žena, obično kao rezultat deformiteta stopala.

Kada je potrebno posjetiti ljekara?

-Utrnulost se javlja iznenada bez očiglednog razloga.
-Traje dugo.
-Osim utrnulosti, javljaju se dodatni simptomi – vrtoglavica, mučnina, zamagljen vid, bol.
-Utrnulost se proteže do polovine tijela. (novi.ba)