ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU AKO JEDEMO SAMO 1 BANANU NA DAN: Pune vitamina, jačaju srce, a za kožu su dragocjene…

Zdravlje

ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU AKO JEDEMO SAMO 1 BANANU NA DAN: Pune vitamina, jačaju srce, a za kožu su dragocjene…

Zbog svog nutritivnog sastava jedna banana na dan poboljšaće stanje našeg cjelokopunog organizma. Pune su vitamina i hranjivih sastojaka, pa su njihove blagodeti za zdravlje višestruke. U jednoj banani ima ukupno 0,33 g masti, nula holesterola i isto toliko trans masti. U 100 grama ima 89 kalorija. Važno je samo, kao i sa svim drugim, ne preterivati s količnom na dnevnom nivou.

Vlakna – za crijeva

Banane sadrže otporni skrob koji deluje na povećanje proizvodnje kratkotrajnih masnih kiselina – neophodnih za zdravlje crijeva. Djeluju kao blagi laksativ, jer nežno čiste zidove crijeva.

Serotonin – za dobro raspoloženje

Banana je jedan od prirodnih antidepresiva. Za ovo je zaslužan protein triptofan, koji tijelo pretvara u serotonin poznatiji kao hormon sreće i zadovoljstva. Sljedeći put kad poželite raspoloženje da podignete čokoladom probajte ovu zdraviju zamenu.

Liječi mamurluk

Svima se dogodila barem jedna burna noć kada smo pretjerali sa slavljem. Banana će nas riješiti glavobolje, a kašičica bagremovog meda nadoknadiće šećer.

Poboljšava zdravlje srca

Banane su bogate kalijumom, koji njeguje i jača srčani mišić, održava vaskularni tonus i elastičnost, i normalizuje krvni pritisak. Ako konzumirate jednu bananu na dan, umanjićete šanse i za moždani udar.

Poboljšava izgled kože

Kada razmišljamo o hrani koja kožu čini blistavom vjerovatno pomislite na losos, avokado ili možda orahe – ali banane i te kako utiču na lijep izgled kože. Zbog vitamina i minerala u bananama, posebno mangana koji povećava nivo kolagena. (novi.ba)