Kiseli KUPUS NE smiju JESTI osobe sa ovim ZDRAVSTVENIM PROBLEMIMA, stanje se samo pogoršava…

Zdravlje

Kiseli KUPUS NE smiju JESTI osobe sa ovim ZDRAVSTVENIM PROBLEMIMA, stanje se samo pogoršava…

Kiseli kupus je tradicionalna hrana koju gotovo svi vole da jedu. Ipak, nije jednako dobra za svakoga, upravo zbog načina obrade ovog povrća, zbog čega je potrebno uzeti u obizi i negativne efekte konzumiranja kupusa.

Za ukišeljen kupus se koristi velika količina soli, a to nije zdravo, pogotovo što se posle jela pije velika količina vode. Kada se u organizam unosi velika količina soli osoba može da oboli od povećanja krvnog pritiska, so u organizmu postaje opterećenje za bubrege, taloži se u zglobovima i krvnim sudovima.

Zbog soli, višak tečnosti se zadržava i teško izbacuje, a so remeti odnos kalijuma i natrijuma, pa utiče na grčenje mišića pogotovo oko vrata i kičme. Ako se već konzumira kiseli kupus, trebalo bi potpuno izbaciti so iz drugih namirnica i obroka.

Nemir u rukama i nogama često se javlja kao posljedica neravnoteže kalijuma i natrijuma, koje donosi previše soli. So se sa kiselog kupusa ne uklanja potpuno čak ni pranjem listova prije upotrebe. Dakle, sa kiselim kupusom, koji je bez sumnje ukusan, treba biti oprezan pogotovo ukoliko imate probem sa bubrezima ili visokim krvnim pritiskom. (novi.ba)